Vesel ești de neînvins

În conversaţiile la toate nivelurilor de educaţie apare foarte frecvent propoziţia introductivă: „Am văzut la televizor (sau pe Facebook) că…”. Este în ultimă instanţă un reper a lipsei de analiză a mesajului (dese cazuri manipulator şi parţial adevărat) transmis şi preluat pe „nemestecate”! Chiar dacă mesajul este respins total (uneori cu înjurături şi acuzaţii), lipsa de gândire analitică asupra subiectului este evidentă. Iar cei în cauză se laudă cu consecvenţa şi părerile ferme ce nu pot fi clintite de nimic. Defoe (autor al lui „Robinson Crusoe”) spunea foarte dur: „consecvenţi sunt doar boii”! ‘i avea dreptate! Despre lideri „apar dezvăluiri”, societatea se schimbă, convingerile ar trebui să urmeze aceeaşi cale. Dacă nu acceptăm că părerile noastre au putut fi eronate la un moment dat şi este necesar adaptarea lor după informaţiile „proaspete”, rezultă că suntem leneşi în gândire sau nu „cugetăm deloc”.

A învinovăţi mijloacele de comunicare în masă de degradare a gândirii şi înlocuirea ei cu ideile altora este aberant. Suntem „un animal dotat cu raţiune”. Renunţând la raţiune în favoarea mesajului transmis de alţii (interesaţi sau nu) ne reduceau la condiţia de strict „animal”. Există şi subdiviziunea de „animal politic”! Forţa şi capacitatea de comunicare-influenţare a celor din presă rezidă în puterea de a realiza manipulare pentru cei mai mulţi dintre noi. Valabil şi „afară”! În democraţie (valabil şi la noi, dar nu total) există presă de orientări diferite, cu păreri contrare pe anumite subiecte, iar pentru a scăpa de manipulare ar trebui consultate cât mai multe opinii. Niciodată nu e bine să ne exprimă acordul sau dezacordul la cald, mai ales când „actorii politici” sunt foarte vocali în a exprima poziţia. Dacă urmărim cine are de câştigat (politic, financiar, voturi etc.) după analiza unor discursuri am putea avea revelaţii. Şi o părere mai aproape de adevăr.

Nu voi condamna mass-media sau investitorii fără scrupule că promovează Vulpiţe şi Viorei în condiţiile în care telespectatorii asta vor. Nu televiziunile private au obligaţia de a educa telespectatorul! Asta este sarcina familiei, şcolii, liderilor de opinie şi, de ce nu, a televiziunilor de stat! Chiar dacă „România Cultural” are audienţă limitată. Exemplul ţărilor ce au avut succes în acest demers trebuie copiat. Nu este nicio ruşine să-i promovezi pe cei educaţi şi cu succes în maniera pe care o fac cei cu rezultate bune. Poate că astfel vor fi mai puţini români necalificaţi, buni pentru îngrijiţi bătrânii şi sparţi betoane.

Chinezii spun că o călătorie de 1.000 li (aproximativ 1.000 de kilometri) începe cu un pas. Ce ar trebui făcut în prima faza pentru a reduce dependenţa imensă de ideile altora? Conştientizarea amatorilor dependenţi de mesajele şi ideile transmise masiv de mass-media că au fost subjugaţi de campaniile la care au fost supuşi. Câţi îşi dau seama de manipulare? Pasul următor ar fi revenirea la cărţi (online sau în format fizic), consultarea celor calificaţi în abordarea unui subiect, preluarea din mai multor surse etc. Este mai greu, dar merită! În al treilea pas este de dorit mai multă atenţie şi promovarea adevăratelor modele a naţiunii. Şi prezentarea lor tinerilor ca o soluţie de excelentă în viaţă şi activitatea profesională!

Revin, ca un obsedat, la EDUCAIE, singurul motor a unei dezvoltări personale de succes! Şi formarea cetăţenilor ce stau „pe propriile picioare” profesional, cultura, social şi în gândire. După ei repetă papagalul şi nu invers!

Cine va declanşa „scânteia” repoziţionării cetăţenilor faţă de bombardamentul informaţional? Politicul, categoric, nu! Aştept mobilizarea intelectualităţii încă libere de constrângerile la care este supusă în mare parte de decidenţi.

DAN STRUTINSCHI

PS: Văzând cum se înghesuie toţi să ne dea lecţii ca să ne fie bine, am ajuns la concluzia că trebuie să fugim de idioţii ce ne doresc fericirea! Aceea cu orice preţ.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI