Charles al III-lea şi Camilla, încoronaţi rege şi regină ai Regatului Unit şi Irlandei de Nord

Charles al III-lea şi soţia sa, Camilla, au fost încoronaţi sâmbătă, la Westminster Abbey, în inima Londrei, ca regi ai Regatului Unit şi Irlandei de Nord, în cadrul unei ceremonii solemne şi emoţionante, prezidată de arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, primatul Bisericii Anglicane, notează agenţiile internaţionale de presă.

Cu toată tradiţia medievală rezervată pentru această ocazie, Charles al III-lea, în vârstă de 74 de ani, a fost încoronat pentru a marca într-o manieră simbolică domnia sa, care a început, de jure şi de facto, la 8 septembrie 2022, la moartea mamei sale, regina Elisabeta a II-a.

Ceremonia s-a desfăşurat pe o muzică special aleasă de monarh şi a fost dirijată de Antonio Pappano, renumitul director muzical al Royal Opera House din Londra.

Îmbrăcat într-o cămaşă simplă albă de in, regele a depus „jurământul de încoronare” cu mâna pe Biblie şi apoi a fost uns cu mir, în spatele unui paravan şi departe de privirile publicului, partea cea mai sacră a ceremoniei sale de încoronare. Înaintea acestei etape, corurile abaţiei Westminster au interpretat imnuri în engleză, galeză, gaelică scoţiană şi gaelică irlandeză. El a reapărut apoi în faţa publicului şi a sutelor de milioane de telespectatori, pentru a îmbrăca „supertunica”, o mantie de mătase aurie strălucitoare, apoi mantia imperială, o altă haină impresionantă a încoronării.

Aşezat în scaunul de stejar al Sfântului Edward, considerat cea mai veche piesă de mobilier din Regatul Unit, Charles al III-lea a fost încoronat după ce a primit diversele însemne regale, simbolizând responsabilităţile sale în calitate de şef de stat al Marii Britanii până în ziua morţii sale. Regele a primit globul suveranului, simbolizând lumea, sceptrul cu cruce, reprezentând lumea creştină, şi sceptrul porumbelului, simbolizând rolul spiritual al monarhului. De asemenea, primatul Bisericii Angliei i-a înmânat regelui mănuşa albă a puterii. După ce i-a aşezat pe cap coroana, arhiepiscopul a strigat în faţa adunării „Dumnezeu să-l salveze pe rege”, după care au răsunat trompetele.

Camilla, în vârstă de 75 de ani, cea de-a doua soţie a lui Charles, a fost şi ea unsă cu mir în faţa publicului şi apoi încoronată. Potrivit tradiţiei britanice, soţiile monarhilor sunt încoronate ca regine, lucru care nu se întâmplă cu soţii reginelor, aşa cum a fost cazul Ducelui de Edinburgh, Philip, tatăl lui Charles al III-lea şi soţul Elisabetei a II-a.

La ceremonie au fost prezenţi 2.300 de invitaţi, demnitari străini, vedete, reprezentanţi ai nobilimii, lideri politici şi reprezentanţi ai societăţii civile. După ceremonia de încoronare, cuplul regal a revenit la Palatul Buckingham. „Procesiunea Încoronării”, prin care cuplul regal s-a întors la Buckingham, a inclus şi o impresionantă paradă militară.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI