Vesel eşti de neînvins

Nostalgicii perioadei comuniste sunt de neoprit! Mai nou, pe Facebook se promovează „fascinaţia culegerii de barabule”! La muncile câmpului am participat ca elev şi student şi, spre ruşinea mea, nu am simţi un plus de câştig în educaţia proprie! Care era atunci „pentru muncă şi viaţă”.

Dar totuşi două lucruri importante pentru viitorul României le-am aflat până să ajung salariat. În primul rând am descoperit că lenea domina activitatea constructorilor conştienţi ai „socialismului şi comunismului” la sate (la fel şi la oraşe!). Astfel elevii, studenţii, armata şi „birocraţii” culegeau cel puţin 50% din recoltă. Al doilea lucru care m-a uimit a fost furtul general de pe „câmpiile înfrăţite”! După funcţia în CAP sau IAS unii furau cu traista, alţii cu sacul, iar „şefii” cu tractorul. Ca să fiu în rând cu lumea am şterpelit şi eu o sacoşă de barabule clasa I. Ai mei s-au prăpădit de râs văzând cât de repede m-a integrat în „noua revoluţie agrară”. În studenţie, când eram la cules de gogoşari, „am adunat” şi pentru noi un sac, ca pentru export, cum se spunea! L-am schimbat la alimentara pe două sticle de votcă poloneză „Wiborowa”. În perioada următoare toţi au început să-mi spună „Wiborowa”. Cred că din cauza numelui meu polonez! Orice altă asociere este pură întâmplătoare!

Pentru cei care nu ştiu sau se prefac trebuie spus că munca „voluntar-obligatorie” nu se desfăşura doar în agricultură. Canalul Dunăre – Marea Neagră (80%) şi Transfăgărăşanul (100%) s-au construit de militari. La mine, militarii şi brigadierii (muncitori detaşaţi obligatoriu) reprezentau un procent foarte ridicat din forţa de muncă şi erau plătiţi mai puţin. Militarii şi studenţii, simbolic! Sistemul de muncă obligatoriu a fost „omologat” de sovietici, dar a fost adoptat cu entuziasm şi de comuniştii români. S-a pornit de la deţinuţi în primul rând politici şi s-a ajuns la „brigăzi studenţeşti” la Canalul Dunăre – Marea Neagră.

Nostalgia ne loveşte „pe toţi”! Ne amintim de tinereţe, prieteni, distracţii (celebrele ceaiuri) când ne întâlnim cu foştii colegi. Şi uităm pe moment de lipsa alimentelor, cozile infernale, frigul din casă, programul TVR de două ore sau inepţia discursului comunist. Personal nu regret perioada comunistă, decât faptul că nu mai pot avea 20-30 de ani. Atât!!!

Dar cine sunt nostalgicii atât de prezenţi online? Personal am depistat mai multe categorii. Sunt, în primul rând, foştii activişti, pe care îi înţeleg; cum să nu regrete perioada în care PCR îi luau de la strung şi îi puneau să conducă destine?

Apoi sunt cei tineri care nu au cunoscut acele timpuri şi din spirit rebel sau după poveştile bunicilor se simt atraşi de „egalitarismul” din acea societate. Nu le spune nimeni că activiştii erau mai „egali” decât ceilalţi.

Categoria proştilor reprezintă un procent semnificativ din nostalgici, dar lor nu le poţi face nimic. Ei ştiu deja totul şi sunt consecvenţi în credinţă.

Se pare, nu am probe, dar nostalgia după sistemul comunist venit din Est este stimulată de banii Rusei ca formă a războiului hibrid.

Nu vă lăsaţi înşelaţi de cei care promovează socialismul. Sunt vorbe ce maschează dictatura! Democraţia are multe probleme, dar deocamdată nu s-a inventat ceva mai bun! Şi mult nu va fi! Progresul nu poate fi real fără libertate!

DAN STRUTINSCHI

P.S. Senatorul Dăneasa a felicitat (de 8 Martie) şi amantele! Mircea, felicită-le mereu! Ar fi interesant să şi le nominalizezi! Sunt sigură că politicienii şi amantele de profesie se cunosc! Fac cam acelaşi lucru! Doar că politicienii se ascund!!!

Un comentariu

  1. Taki Mircea Huiazi says:

    Mai e categoria celor ce puteau „face rost” de cate ceva ce nu se gasea- carne, lapte, branza, oua, paine, mobila, incaltaminte samd(cam toate), si care apareau ca oameni importanti in mai mica, sau mai marea, lor societate. Dupa ce a disparut nevoia de „a face rost”, au (re)devenit neimportanti, la rand cu ceilalti. Erau cu o treapta mai sus decat cei carora „le faceau rost”, gratuit, sau nu, si brusc s-au vazut deposedati de „puterea” pe care-si inchipuiau ca o au! De la portarii de fabrica, la bucatarese, soferi pe masinile de aprovizionare, vanztori, gestionari, turnatori platiti si in bani , si in servicii samd!

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI