Deputatul Ioan Balan vrea o mai mare digitalizare a administraţiei locale

> El solicită ministrului Cercetării, Inovării şi Digitalizării să găsească fonduri pentru astfel de proiecte

 Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a transmis ministrului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, că avantajele digitalizării în administraţie se reflectă în viaţa cetăţenilor şi îi solicită acestuia să prezinte soluţii astfel încât administraţiile locale să implementeze astfel de soluţii.

„Succesul de care se bucură platforma Ghişeul.ro, mai ales după ce a fost operaţionalizată şi funcţia obţinerii cazierului judiciar în format electronic, a determinat tot mai multe administraţii publice locale să îşi dorească să crească gradul de digitalizare a serviciilor furnizate către populaţie. Avantajele soluţiilor electronice pentru bugetele locale şi pentru cetăţeni sunt semnificative – scurtarea termenelor, economie financiară şi economie de timp” arată Ioan Balan.

Însă potrivit deputatului cea mai mare parte a administraţiilor publice locale nu poate asigura finanţarea unor soluţii IT&C din bugetele proprii, mai ales că multe dintre acestea au deja în derulare şi alte tipuri de investiţii: modernizări de drumuri, reabilitări de unităţi sanitare sau de învăţământ, extinderea unor reţele de utilităţi de bază.

Ioan Balan adaugă că, dată fiind determinarea ministrului în a implementa politici corente care să conducă la creşterea gradului de digitalizare a sectorului public, precum şi oportunitatea pe care o oferă pachetul financiar european (fonduri nerambursabile), îi solicită să spună dacă în cadrul ministerului vor fi lansate în perioada următoare competiţii de proiecte destinate creşterii gradului de digitalizare a administraţiei publice locale.

„Dacă răspunsul dumneavoastră este afirmativ, vă rog să precizaţi ce tip de investiţii vor putea fi realizate, precum şi valoarea nerambursabilă maximă (inclusiv cota de cofinanţare) care poate fi accesată de fiecare UAT. Vă rog să precizaţi câte UAT din judeţul Suceava sunt înmatriculate în platforma Ghişeul.ro şi ce măsuri de sprijin aveţi în vedere pentru a asigura înmatricularea tuturor UAT-urilor din judeţ în această platformă” a mai solicitat Ioan Balan. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI