CNA are un nou şef

Zilele trecute, Parlamentul României a votat aproape în unanimitate revenirea Monicăi Gubernat în poziţia de şefă a Consiliului Naţional al Audiovizualului, mai exact 233 voturi pentru şi numai 4 împotrivă, în condiţiile în care USR şi neafiliaţii s-au retras din sală. Pe mine însă m-au dezamăgit total discuţiile parlamentare legate de activitatea acestei importante instituţii şi asta deoarece rolul ei într-o perioadă plină de provocări inamice este unul capital, iar intervenţiile CNA apropo de asanarea spaţiului mediatic public aproape că nu există.

Or războiul de la graniţe şi activarea partidei rusofile, a cozilor noastre de topor, necesită răspunsuri prompte şi adecvate din următoarele motive: suveranitatea spaţiului informaţional este la fel de importantă ca şi suveranitatea asupra spaţiului terestru şi a celui aerian, lecţiile oferite de Ucraina şi Republica Moldova, alături de majoritatea statelor UE fiind categorice. Nu avem deocamdată un sistem ordonat de contracarare a iniţiativelor rusofile de destabilizare a instituţiilor statului, de slăbire a coeziunii populare interne, iar manipulările, fake news-urile otrăvite produc efecte perverse inclusiv asupra apartenenţei noastre la UE şi NATO, dând apă la moară naţionaliştilor, extremiştilor şi pescuitorilor în apele tulburi.

Fireşte că e nevoie de unitate naţională, dar CNA-ul singur nu poate lupta cu ofensiva declanşată de serviciile de propagandă ale Federaţiei Ruse printr-o liotă întreagă de cozi de topor şi mancurţi români aşa cum fostele membre ale lagărului socialist nu puteau lupta cu propaganda sovietică înainte de ’89. Însă serviciile secrete americane şi occidentale, jurnalismul lor de investigaţie aplică un principiu simplu: „follow the money!“, adică urmăreşte banii!, fiindcă mercenariatul de presă, influencerii şi multiplicatorii (troll-i) sunt plătiţi cu bani străini, iar între jurnaliştii, realizatorii de programe radio-tv, între cei ce bat mărgica seară de seară prin studiourile noastre este o foame cumplită de bani. Iar banii, orice ai face, lasă urme, chiar dacă vin „de afară“. E clar că în România nimeni nu-i caută.

V-aţi uitat ce averi imense şi ce pensii babane nesimţite au cei care susţin cu ţipete şi urlete că în „patria noastră“ se moare de foame, că preţurile, inflaţia au proporţii tragice, că România e bătaia de joc a UE şi a Ucrainei? Că nimeni(?) nu-şi mai poate plăti facturile în condiţiile în care curentul, gazul, utilităţile… au revenit la costurile dinainte de invadarea Ucrainei, unele chiar mai jos?

În Ucraina, Moldova… posturile duşmănoase, manipulatoare, finanţate prin diverse canale de la Kremlin, au fost închise după ce şi-au pierdut licenţele, dar în România, neameninţată direct de război, nu aceasta e soluţia, ci intervenţia promptă a CNA şi a organelor justiţiare care să ceară respectivelor posturi mincinoase să-şi declare sursa şi legalitatea finanţărilor, apoi să-şi probeze susţinerile ticăloase şi, în caz că nu o fac, să suporte consecinţele legii, adică amenzi, contravenţii… Banii sunt soluţia! Banii aduc disciplina aşa cum au adus-o peste tot în lumea civilizată.

La fel cum nu mi se pare normală nici sesizarea UE apropo de mulţimea reclamelor înşelătoare la dispozitive medicale şi suplimentele nutritive de tip medical, afacerea secolului în România, unde serviciile statului de reglementare şi garantare a valabilităţii respectivelor leacuri tac complice. Deşi ucid oameni cu zile sau în cel mai bun caz vând praf de ipsos ori apă chioară, fiind garantate adesea de somităţi medicale ahtiate după bani. Şi asta în condiţiile în care la televiziunile noastre oricine poate plăti publicitate la orice, fie minciună, fie înşelătorie ordinară, caz infracţional în care UE nu ne poate ajuta. Chiar nu-i pasă nimănui de sănătatea publică? E într-adevăr România „ţara tuturor posibilităţilor“?

E clar că nu putem să scăpăm de proverbul străvechi: „Adevărul şi dreptatea umblă cu capul spart“ şi numai că este aşa căci mincinoşii, manipulatorii, sforarii alături de hoţi şi corupţi se simt în largul lor în România, Justiţia şi organele judiciare scărpinându-i între coarne, iar procesele trenând până la prescripţie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: