Poliţia Suceava:

Cea mai amplă acţiune în domeniul silvic, soldată cu confiscarea a peste 300 mc de material lemnos şi a două autocamioane

Poliţiştii suceveni au derulat în ultimele zile controale şi verificări la societăţi comerciale din zona Vatra Dornei şi Fălticeni, având ca obiect de activitate exploatarea, circulaţia, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialului lemnos.

În urma desfăşurării acţiunii s-au înregistrat „rezultate deosebite”, fiind confiscate două autotrenuri de transport material lemnos (în valoare de 18.000 de euro şi respectiv 15.000 de euro şi fiind confiscaţi peste 300 mc de material lemnos în valoare de aproximativ 90.000 de lei.

De asemenea, s-au aplicat şi sancţiuni contravenţionale agenţilor economici pentru încălcarea legislaţiei silvice în valoare de peste 50.000 de lei şi s-au întocmit dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals informatic, dar şi pentru transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoţite de documentele specifice de transport.

Potrivit IPJ Suceava, poliţişti din cadrul Secţiei 15 Poliţie Rurală Vatra Dornei au acţionat pe linia prevenirii şi combaterii activităţilor ilegale din domeniul circulaţiei, depozitării, prelucrării şi comercializării materialelor lemnoase.

Conform anchetei, în perioada 24.01.2023 – 18.02.2023, o societate comercială ar fi emis 7 avize de însoţire a materialului lemnos, atât din platforma primară cât şi din depozitul societăţii, pentru o cantitate totală de 164,598 mc lemn rotund de răşinoase în valoare de 41.149,78 lei, fără provenienţă legală. Societatea a fost sancţionată contravenţional pentru încălcarea prevederilor art. 19 alin. 1 din Legea 171/2010, 20.000 de lei şi s-a dispus confiscarea valorică a cantităţii de 164,598 mc lemn rotund răşinoase.

O altă societate, în perioada 4.01.2023-11.02.2023, ar fi emis 4 avize de însoţire a materialului lemnos din platforma primară, pentru 99,95 mc lemn rotund de răşinoase, cu o valoare de 24.705,02 lei, fără provenienţă legală. Societatea a fost sancţionată contravenţional pentru încălcarea prevederilor art.19 alin. 1 din Legea 171/2010, cu 15.000 de lei şi s-a dispus confiscarea valorică a cantităţii de 99,95 mc lemn rotund de răşinoase.

Volumul total al materialului lemnos reţinut este de 264,548 mc, cu o valoare de 65.854 de lei.

Cercetările sunt continuate şi în cadrul dosarului penal, aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals informatic.

Verificări şi controale au avut loc şi în zona Fălticeni, în special în comunele Mălini şi Slatina, atât pe arterele rutiere cât şi la societăţi comerciale.

Astfel, în seara de 7 spre 8 martie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală nr.7 Mălini au fost sesizaţi de jandarmii din cadrul IJJ Suceava cu privire la faptul că au identificat un transport de material lemnos în satul Bogata şi solicită sprijinul poliţiştilor pentru verificări şi dispunerea de măsuri legale. Ulterior, poliţiştii şi lucrătorii din cadrul Gărzii Forestiere şi un inginer silvic, din cadrul OS Fălticeni, împreună cu proprietarul autoutilitarei, s-au deplasat la cantonul silvic din comuna Boroaia pentru a proceda la cubajul şi confiscarea materialului lemnos.

Astfel, s-a constatat că şoferul avea încărcată o cantitate de 17,684 mc material lemnos, fără documente legale, respectiv lemn rotund de răşinoase, în valoare de 4.474 de lei, cantitate ce a fost confiscată, descărcată şi depozitată la cantonul silvic din comuna Boroaia.

În cauză, a fost întocmit dosar penal privind săvârșirea infracţiunii de transport material lemnos fără documente specifice. S-a procedat la indisponibilizarea şi confiscarea autoutilitarei, în valoare de 18.000 de euro.

Activităţile au fost continuate şi în zilele de 10 şi 11 a.c., poliţiştii din cadrul Biroului de Investigare a Criminalităţii din Mediul de Afaceri (SICE) în colaborare cu poliţiştii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier şi Piscicol (SOP), organizând şi desfășurând o acţiune pe linia prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale, a delictelor silvice şi a faptelor ilegale asociate din exploatarea, circulaţia, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialului lemnos, sens în care s-au organizat controale în comunele Mălini şi Slatina, principalul obiectiv al acţiunii fiind identificarea mijloacelor de transport ce transportă material lemnos fără documente de provenienţă.

Pe parcursul desfăşurării acţiunii, la data de 11 martie a.c., ora 16:00, în comuna Mălini, sat Stânişoara, a fost identificat un camion proprietatea unei societăţi cu sediul social în comuna Mălini, care se deplasa pe direcţia dinspre satul Iesle către satul Mălini şi care transporta cherestea răşinoase ce nu era însoţită de acte de provenienţă (aviz de însoţire electronic), emise în condiţiile legii. Mijlocul de transport a fost condus la sediul Ocolului Silvic Mălini, unde fost inventariată masa lemnoasă, constatând că este vorba despre 16,87 mc cherestea (grinzi) de răşinoase. Având în vedere aspectele constatate, în cauză a fost întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoţite de documentele specifice de transport.

Totodată, poliţiştii au dispus măsura indisponibilizării în vederea confiscării a 16,87 mc de cherestea de răşinoase, în valoare de 16.650 lei, care a fost predată în custodia Ocolului Silvic Mălini, până la finalizarea cercetărilor. De asemenea, s-a luat măsura indisponibilizării, în vederea confiscării, a mijlocului de transport, respectiv autotrenul în valoare de 75.000 de lei (15.000 de euro).

Cercetările sunt continuate, conform competenţei materiale, de poliţiştii Biroului pentru Protecţia Fondului Forestier şi Piscicol (SOP), în cadrul dosarului penal întocmit, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni, pentru lămurirea cauzei sub toate aspectele, probarea activităţii infracţionale şi tragerea la răspundere penală a celor vinovaţi.

„Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare” ni s-a precizat. (N.B.; Foto: Poliţia Română)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI