„Suceava – Oraş cetate”

> Expoziţie de artă fotografică a artistului sucevean Dimitrie Balint, la împlinirea a 635 de ani de atestare documentară a Sucevei

 Teatrul Municipal „Matei Vişniec” Suceava a anunţat că, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură (DJC) Suceava, Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural Bucovina, Organizaţia Institutul Bucovina, Academia PIM şi Galeria Zamca, va organiza vineri, 10 februarie, de la ora 12:00, în spaţiul expoziţional situat la etajul al III-lea al teatrului, evenimentul „Suceava – Oraş cetate”, expoziţie de artă fotografică a artistului Dimitrie Balint.

Evenimentul este prilejuit de celebrarea a 635 ani de atestare documentară a oraşului Suceava.

În comunicatul organizatorilor se precizează că Cetatea Sucevei este menţionată pentru prima dată într-un document din 10 februarie 1388, scris în slava veche, în timpul domniei voievodului moldovean Petru al II-lea Muşat (1375-1391) şi adresat regelui Poloniei.

Documentul se încheie cu textul „…Şi s-a scris cartea în Cetatea Sucevei, luni, în întâia săptămână a Postului sub pecetea noastră, în anul naşterii Domnului 1388”.

Cetatea este menţionată şi în alte documente moldoveneşti din 1393 şi 1395.

În cadrul evenimentului „Suceava – Oraş cetate” va avea loc vernisajul expoziţiei de artă fotografică a artistului Dimitrie Balint, precum şi lansarea albumului de fotografii „Suceava –foto Balint” al acestuia.

Cu această ocazie vor susţine alocuţiuni maestrul Mihai Pânzaru-PIM, cunoscut grafician şi caricaturist sucevean, şi criticul de artă drd. Delia Ioana Leizeriuc, consilier la DJC Suceava.

Dimitrie Balint, născut în 16 septembrie 1930, în comuna suceveană Şcheia, este un preţios „cronicar în imagini al urbei”, anunţă organizatorii evenimentului. În anii ’70 se număra printre primii fotografi profesionişti care au realizat imagini color la Suceava datorită participării sale la cursuri de specializare pentru foto color în Germania de Est.

Dimitrie Balint a participat la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale, lucrările sale fiind expuse la Budapesta, Praga, Varşovia şi Berlin unde a primit premii importante, în Ungaria şi Germania obţinând premiul I.

Expoziţiile de artă fotografică ale artistului fotograf Dimitrie Balint sunt foarte apreciate de publicul sucevean, exponatele sale reprezentând „o zestre” inestimabilă pentru generaţiile următoare.

Evenimentul beneficiază de intrare liberă în limita locurilor disponibile.

Expoziţia va fi putea fi vizitată în perioada 10-28 februarie 2023. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: