Sfinţii Trei Ierarhi, evocaţi prin cateheză la Seminarul Teologic Mitropolitul Dosoftei din Suceava, cu prilejul Zilei Internaţionale a Tineretului Ortodox

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, la Seminarul Teologic Mitropolitul Dosoftei din Suceava, s-a desfăşurat marţi, 31 februarie, o activitate catehetică dedicată Sfinţilor Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, ocrotitorii şcolilor teologice, cu ocazia celebrării Zilei Internaţionale a Tineretului Ortodox (2 februarie). La iniţiativa PC Pr. Prof. Arhid. Bogdan-Mihai Hrişcă, Directorul Liceului Teologic din Suceava şi coordonator al Centrului de Tineret Ecclesia al aceleiaşi instituţii de învăţământ, frecvent, în colaborare cu Sectorul Catehizare, tineret şi educaţie pentru viaţă, prin Departamentul catehetic, se desfăşoară sesiuni cultural-catehetice, cu prilejul unor ocazii speciale din viaţa liceului şi a tinerilor seminarişti, cu scopul de a-i familiariza cu metodele catehetico-omiletice de prezentare a mesajului evanghelic în zilele noastre. Sesiunea catehetică a debutat prin evocarea vieţii celor trei sfinţi ierarhi, evidenţiindu-se virtuţile şi faptele minunate, care i-au caracterizat pe cei trei slujitori, care rămân şi astăzi învăţătorii tuturor tinerilor care doresc să urmeze un program duhovnicesc special ca cel practicat în şcolile teologice, cu scopul de a urma exemplul lor bun de slujire şi de dragoste faţă de Mântuitorul nostru Iisus Hristos, de Biserică şi de oameni. În cadrul activităţii, tinerilor seminarişti le-a fost lansată provocarea de a se implica activ în dialogul catehetic, fiind dirijaţi în expunerea ideilor şi de către Dl prof. Dr. Alexandru Prelipcean, asistent universitar în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae din Iaşi, care a susţinut şi o prelegere istorico-liturgică în acest sens, privind vieţile sfinţilor trei ierarhi reliefate în textele slujbelor, care se regăsesc în Mineiul lunii Ianuarie. La finalul activităţii, din partea Înaltpreasfinţiei Sale, a Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, în semn de preţuire părintească, toţii tinerii seminarişti prezenţi la activitate au primit icoane cu reprezentarea celor trei corifei ai teologiei ortodoxe. Nădăjduim ca în acest an, activitatea catehetică a tinerilor seminarişti să fie amplificată prin organizarea unor schimburi de experienţe educaţionale, prin susţineri catehetice în cadrul unor centre de tineret din eparhie, ocazie cu care vor putea aborda diferite teme scripturistice din sfintele evanghelii, pe care le vor prezenta colegilor lor, pentru o bună şi eficientă formare a practicii omiletice atât de necesare Bisericii noastre, în contextul pastoral actual. Cu ocazia Zilei Internaţionale a Tineretului Ortodox, dorim tuturor tinerilor din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor şi mai ales, celor implicaţi în activităţile Bisericii, ani binecuvântaţi cu înţelepciune, sănătate şi multă bucurie sfântă. (Prof. CRISTI-GABRIEL HURJUI, consilier eparhial, ArhiepiscopiaSucevei.ro)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI