„Şcoala de Duminică”, în Parohia „Sfântul Dumitru” din Rădăuţi

Duminică, 22 ianuarie a.c., proiectul „Şcoala de Duminică” s-a desfăşurat şi în Parohia „Sfântul Dumitru” din oraşul Rădăuţi, Protopopiatul Rădăuţi.

Prin grija PC Pr. Paroh Ciprian Juravle şi a doamnei prof. Miriam Postolache, de la Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi, în Parohia „Sfântul Dumitru” funcţionează, încă din primăvara anului trecut, Centrul de Tineret „Ecclesia”, prin care mulţi tineri liceeni de la Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” participă la activităţi catehetice şi cultural-religioase, organizate în întreaga eparhie de către Sectorul Catehizare, tineret şi educaţie pentru viaţă al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Cu binecuvântarea Înalt-preasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, implementarea proiectului „Şcoala de Duminică” este o activitate destinată tuturor parohiilor din cuprinsul protopopiatelor judeţului nostru, iar în Parohia „Sfântul Dumitru” din Rădăuţi a devenit deja o frumoasă tradiţie organizarea activităţilor catehetice duminică de duminică, acestea debutând încă din luna august a anului trecut.

Responsabili de acest proiect, la nivel parohial, sunt părinţii coslujitori PC Părinte Ciprian Gavra şi PC Părinte Alexandru Zapototchi, cei care organizează săptămânal activităţi destinate copiilor şi tinerilor, aflaţi în parohia ocrotită de Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir.

Despre activităţile destinate tinerilor, dar şi despre activitatea desfăşurată în duminica de 22 ianuarie, PC Părinte Ciprian Gavra ne-a relatat:

“Plecând de la îndemnul Mântuitorului Iisus Hristos «Mergeţi în toată lumea şi propovăduiţi Evanghelia la toată făptura» (Marcu 16, 15) şi din dorinţa de a-i aduce pe copii şi pe tineri în biserică, pentru a le transmite credinţa şi tradiţia Bisericii noastre Ortodoxe Române, am organizat întâlniri cultural-catehetice cu copiii şi cu tinerii parohiei noastre. Astfel, am încercat să ne implicăm şi noi activ, în activităţile din cadrul proiectului «Şcoala de Duminică», un proiect propus de Sectorul Catehizare, tineret şi educaţie pentru viaţă al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Acum 8 ani, în anul 2015, vinerea, de la ora 14:00, cu sprijinul soţiei mele Ariadna Gavra, am început primele întâlniri cu copiii parohiei noastre, care veneau atunci însoţiţi de părinţii lor, pentru a participa la diferite activităţi religioase, creative şi sportive, în cadrul bisericii noastre parohiale.

Aşa a luat fiinţă întâlnirea noastră săptămânală cu copiii de la parohia noastră Sfântul Dumitru din Rădăuţi, la care s-au adăugat şi alţi copii din alte zone ale oraşului şi din alte localităţi. Sprijinit în această acţiune frumoasă, dar nu chiar una uşoară, şi de preotul paroh de atunci PC Pr. Vasile Juravle, am reuşit împreună să facem posibile aceste întâlniri cu copiii şi cu tinerii dornici de a petrece timpul lor liber în sfânta noastră biserică.

Acum, facem şi astăzi o chemare copiilor şi tinerilor, pe care îi îndemnăm, cu multă dragoste, să vină la biserică şi astfel să evite activităţi precum privitul în exces la televizor, sedentarismul, petrecerea unui timp îndelungat pe telefon şi legarea unor prietenii neadecvate.

Astfel, prin rugăciunile pe care le rostim în cadrul acestor întâlniri, prin cântece, prin colinde, prin diferite jocuri de autocunoaştere, prin vizionarea unor materiale religios-educative la video-proiector, dorim să transmitem copiilor noştri virtuţile creştine, pentru a fi mai aproape de Dumnezeu, de Sfânta Biserică şi de tradiţiile noastre strămoşeşti.

Astăzi, aceste întâlniri au loc în cadrul proiectului «Şcoala de Duminică» al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi se desfăşoară şi la îndemnul părintelui protoiereu Ionel Constantin Maloş, Protopop al Protopopiatului Rădăuţi, care a apreciat şi a încurajat această activitate.

Programul activităţilor se desfăşoară în fiecare duminică de la ora 16:00, până la ora 17:10 şi, împreună cu părintele Alexandru Zapototchi, avem intenţia de a continua activităţile duminicale cu teme diverse şi cât mai atractive pentru micii creştini ai parohiei noastre şi nu numai.

Încurajaţi şi de actualul părinte paroh, PC Pr. Ciprian Juravle, ne dorim ca aceste întâlniri cu tinerii Bisericii noastre să se desfăşoare în continuare în bună rânduială, în linişte şi pace, fiind organizate cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, cel care veghează neobosit la binele Bisericii noastre din Bucovina şi la prezenţa tinerilor creştini, la toate activităţile duhovniceşti organizate în eparhie” a spus PC Părinte Ciprian Gavra.

Nădăjduim ca „Şcoala de Duminică” să devină o activitate săptămânală de tradiţie a fiecărei parohii din cuprinsul protoieriilor Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, astfel încât, bucuria şi veselia copiilor să-şi facă loc tot mai mult în sfintele locaşuri de închinare, pentru a avea speranţa că viitorul societăţii noastre va fi preluat de oameni cu credinţă în Dumnezeu şi cu respect faţă de valorile morale ale neamului nostru românesc.

Prof. CRISTI-GABRIEL HURJUI, consilier eparhial

ArhiepiscopiaSucevei.ro

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI