Expertizarea blocului afectat de explozia din Burdujeni va dura 60 de zile şi va costa 35.000 de lei

> „În funcţie de rezultatele expertizei ne vom adresa Guvernului, fiind vorba despre o sumă importantă de bani” a declarat Ion Lungu, primarul Sucevei > Expertiza va fi realizată de conf. dr. Dorel Plătică din Iaşi, singurul expert din Moldova în domeniul construcţiilor civile şi printre puţinii din ţară

 Blocul de locuinţe din cartierul Burdujeni al municipiului Suceava în care s-a produs explozia de pe 5 decembrie 2022 va fi supus expertizării.

Primarul Ion Lungu spune că avut negocieri în acest sens cu conf. dr. Dorel Plătică din Iaşi, potrivit lui, unul dintre cei mai buni experţi în domeniul construcţiilor civile, contractul pentru întocmirea expertizei urmând a fi semnat în perioada care vine. „Am negociat un contract cu un expert din Iaşi, renumit pentru expertizele sale, respectiv cu profesorul Dorel Plătică, singurul specialist în expertize de acest gen din Moldova. Nimeni nu voia să facă această expertiză, pentru că este o responsabilitate foarte mare, iar la nivel naţional există 2-3 evaluatori. Am avut două runde de discuţii la Suceava, acesta este foarte prins, foarte ocupat, dar îi mulţumim că a venit” precizează Lungu. Potrivit edilului-şef, contractul negociat are valoarea de 35.000 de lei, expertiza urmând a se încheia în maxim 60 de zile.

„Va trebui dat un verdict, respectiv dacă se mai poate repara, dacă se mai poate pune în funcţiune, în primul rând scara în care s-a produs explozia. În funcţie de rezultatele expertizei, dacă blocul poate fi consolidat şi reparat, ne vom adresa Guvernului, fiind vorba despre o sumă importantă de bani. Este un bloc privat, care nu se află în domeniul public, iar Primăria Suceava a făcut tot ce-a putut. Până în acest moment s-au plătit chiriile şi utilităţile pentru un an de zile înainte. Acum, tot prin primărie, facem această expertiză. Este o veste bună pentru cetăţenii care aşteaptă această expertiză, dar este o situaţie foarte delicată” a declarat şeful executivului, menţionând că există posibilitatea ca expertiza să fie încheiată chiar în 45 de zile.

Ion Lungu a arătat că puternic afectată este doar una dintre scări, accesul fiind interzis şi în cea de a doua.

Pentru a împiedica orice pătrundere neautorizată, blocul este monitorizat permanent cu camere video şi păzit de poliţiştii locali.

Din bugetul local, 26 de familii sunt beneficiare ale unui ajutor financiar de urgenţă de 25.000 de lei de fiecare, bani pentru plata chiriei şi utilităţilor aferente locuinţelor închiriate.

Două familii şi-au exprimat dezacordul faţă de această modalitate de ajutorare.

Explozia ar fi fost cauzată de o acumulare de gaze naturale dintr-un apartament. Din cauza traumatismelor suferite, proprietarul apartamentului respectiv a murit în Secţia de arşi a Spitalului din Iaşi, de îngrijiri medicale având nevoie şi două femei.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI