Vesel eşti de neînvins

Spunând „omul potrivit la locul potrivit” cu referire la angajaţii, dar mai ales conducătorii care activează „la stat”, vei stârni hohote de râs sau o rafală de înjurături specifice „folclorului” din limba română! De la Confucius s-a afirmat, iar apoi confirmat în practică, că meritocraţia este benefică în promovarea şi încadrarea de „personal” (funcţionari) în funcţii publice; respingerea acestui mod de gestionare a treburilor statului, la toate nivelele, este calea sigură spre abuz şi eşuare! O dată în plus: ca la noi la nimeni! (sau în alte state cu democraţie doar declarată).

Stai şi te cruceşti cum o barmaniţă (care arată bine!) a ajuns inginer-şef la Apele Române, într-o filială din Moldova. Directorul care a susţinut numirea s-a auto-caracterizat ca „animal politic”, fără a preciza şi specia de fiinţă necuvântătoare la care se referea: animal de pradă (şacal, hienă), de companie (papagal, pisoi) sau de tracţiune (măgar, bou, bivol)! Cei ca el au promovat la nivel naţional în Parlament, Guvern sau Parlamentul European personaje de „râsul curcilor”; cu mari „succesuri” în exprimare în limba română, care nu ştiu să numere voturile sau care au uitat ce vârsta au. O altă doamnă care s-a remarcat făcând reclamă la săpunul Dove (arăta super în cadă) a ajuns să ne reprezinte drept consul la Strasbourg , nu la Bujumbura! Pentru a nu fi acuzat de misoginism, vă aduc aminte de proprietarul de cârciumă sătească ajuns ministru de Administraţie şi Interne. S-a remarcat interpretând muzică populară la tăiat porcul! Anul acesta??

Mă opresc aici pentru că nu vreau să mă enervez în plus; aş păţi ce ne-a avertizat Raluca: să ne culcăm vii şi să ne trezim morţi! Prefer să mor de râs, dar mă apucă şi plânsul văzând anvergura intelectuală a celor care decid! Nu toţi! Faptul că mulţi (sau foarte mulţi) nu au calificarea sau capacitatea intelectuală pentru îndeplinirea „sarcinilor de serviciu” nu le poate fi imputat lor, ci „şefului cel mare” sau „capo di tutti capi”, în italiană (ar trebui ca italiana, dar mai ales dialectul sicilian să devină limba oficială în administraţie).

Preaînţelepţii conducători ne fericesc cu asemenea năuci în funcţii înalte, indiferent de consecinţele oribile pe plan intern şi extern; şi aceasta pentru că cei de la limita de jos a IQ-ului au o serie de calităţi de nepreţuit!

În primul rând, aceşti angajaţi sunt loiali până la divinizarea şefului pentru că dacă pierd slujba vor rămâne să privească în zare cu gura întredeschisă!

Nu au dileme şi execută „întocmai şi la timp” ordinele, indicaţiile, cererile etc. În toate discuţiile îşi „prezintă omagiile”, declarând cu entuziasm că: „Domnul preşedinte a spus, a cerut, ne-a îndemnat etc.”!

În plus, ei nu râvnesc la scaunul şefului, până în momentul când realizează că nu e mult mai deştept decât ei! Consecinţa ar fi că şefii caută executanţi mult mai puţin deştepţi ca ei! Şi astfel s-a constituit clasa conducătoare şi reprezentanta ei în administraţie, diplomaţie, justiţie, armată, economie de stat etc.!

Revenind acasă, trebuie să-mi fac „autocritica” (îmi place termenul!) pentru că am susţinut într-un articol anterior că vom accede în spaţiul Schengen! Am reuşit „performanţa” de a da iar cu „oiştea în gard”, confirmând că suntem „proasta Europei”! Herr Klaus a anunţat că nu este nimeni vinovat de umilinţă în România! Perfect adevărat! El era la Bruxelles, Ciucă la Paris, Bode habar nu avea pe unde este, iar Aurescu căuta febril o altă întrunire externă unde nu se întâmpla nimic!

Exemplul Austriei ne demonstrează că sunt ticăloşi peste tot! Specificul mioritic este că la noi ticăloşii sunt şi proşti! Proşti diplomaţi, bineînţeles!

DAN STRUTINSCHI

P.S. Râd românii de un „fiu al Vrâncioaiei” (din judeţul Vrancea, pe bune) care a venit băut la examenul auto! A fost respins! Dacă venea să-şi depună candidatura în alegeri sau pentru un post în administraţie, era primit cu aplauze! Cu condiţia să aducă şi damigeana, normal!!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: