Organizaţia Salvaţi Copiii atrage atenţia:

Creştere alarmantă a mortalităţii materne în România, în anii 2020 şi 2021

> Perioada coincide cu pandemia de COVID-19

 După doi ani de scădere, mortalitatea maternă a crescut considerabil în România, în anii 2020 şi 2021, perioadă care coincide cu pandemia de COVID-19, atenţionează Organizaţia Salvaţi Copiii.

Potrivit sursei citate, numărul femeilor care au murit în timpul sarcinii sau după ce au dat naştere a crescut exponenţial în anul 2021, de la 32 decese în 2020 la 51 anul următor, o creştere „alarmantă” de 60%, potrivit datelor INS. În 2018 şi 2019, mortalitatea maternă a fost în scădere, cu 18, respectiv 20 de decese. În acest context, Organizaţia Salvaţi Copiii România atrage atenţia asupra necesităţii programelor integrate de acces la servicii medicale pentru gravidele din comunităţi vulnerabile, dublată de dotarea maternităţilor şi secţiilor de terapie intensivă.

Aflăm că, potrivit definiţiei, decesul matern este decesul unei femei în cursul sarcinii sau într-o perioadă de 42 de zile de la terminarea sa (oricare ar fi durata sau localizarea sarcinii, prin orice cauză determinată sau agravată de sarcină sau de îngrijirile pe care le-a solicitat) şi post-abortum 30 de zile.

Dintre cele 51 de decese, două cazuri au fost cauzate de avort, decese prin risc obstetrical direct au fost 14 cazuri, în vreme ce decesele prin risc obstetrical indirect au crescut la 35 cazuri în 2021 (19.4 la 100.000 născuţi vii). Numărul deceselor a crescut brusc: în urban de la 16.5 la mie în 2020 la 31.6 la 100.000 născuţi vii în 2021, iar în rural de la 15.1 în anul 2020 la 24.5 la 100.000 născuţi vii în anul 2021.

Organizaţia Salvaţi Copiii România arată că va intensifica în următoarele 3 luni dotarea urgentă a secţiilor de pediatrie şi neonatologie din ţară pentru susţinerea a 40 de unităţi medicale cu echipamente performante – ventilatoare de suport respirator, pulxoximetre şi ecografe performante de monitorizare a sarcinii şi nou-născutului.

Suntem informaţi că din anul 2010 şi până în prezent, Organizaţia Salvaţi Copiii a dotat 107 unităţi medicale (secţii de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secţii de pediatrie şi Obstetrică-Ginecologie) din toate judeţele ţării, cu peste 1.200 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro. Doar în 2022, Salvaţi Copiii a dotat peste 50 de unităţi medicale cu echipamente performante, asigurând supravieţuirea şi tratamentul adecvat pentru cel puţin 40.000 de copii.

Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii România a declarat într-un comunicat: „Consecinţele pandemiei sunt agravate de lipsa accesului la asistenţă medicală de specialitate şi slaba dotare a multor maternităţi şi secţii de terapie intensivă neonatale din ţară şi ele duc la drame, de la mamele care mor înainte de a-şi ţine copilul în braţe la nou-născuţi cu patologii complexe, pentru care întârzierea intervenţiei duce la deces. De aceea, facem un apel pentru redirecţionarea a 3,5% din impozitul pe venit către programul de dotare a spitalelor din România, o prioritate socială absolută”. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: