Laura Bouriaud (USV), despre plagiate:

Avem cam acelaşi fenomen ca şi în privinţa corupţiei sau a tăierilor ilegale

> Potrivit ei, plagiatul începe din şcoala generală, când în loc să i se ceară copilului să citească o carte sau să analizeze un text, i se cere să facă un referat

Directorul Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV), prof. univ. dr. Laura Bouriaud, a declarat la Subiectul Zilei de la News Bucovina că la USV titlurile de doctor nu se dau pe bandă rulantă şi că pentru obţinerea acestei diplome există inclusiv o evaluare externă.

Laura Bouriaud a spus că USV mizează pe formare de doctorat şi nu pe diploma de doctor.

„Noi insistăm, cel puţin din anul 2010, pe doctorat ca pe o perioadă de formare şi nu de obţinere a diplomei, chiar dacă unii oameni care vin o fac pentru că e un stimulent la salariu. Prin sistemul de formare al nostru cu comisie de îndrumare cu membri externi, cu obligaţia de a publica patru articole, care înseamnă iar o evaluare externă, nu poţi fabrica o diplomă de doctorat. Cel puţin la noi, la Suceava, nu se poate fabrica o diplomă de doctorat” a spus Laura Bouriaud.

Ea a apreciat că, în privinţa plagiatelor, se poate vorbi cam despre acelaşi fenomen ca şi în privinţa corupţiei sau a tăierilor ilegale.

„S-au luat cu adevărat măsuri şi s-a făcut cu adevărat o conştientizare a problemei; avem acum percepţia că problema este mai mare decât oricând. În realitate sunt zece ani de politici anticorupţie, politici împotriva plagiatului, în care se vede un progres în sensul că acum îi depistăm, îi arătăm public, îi sancţionăm” a spus universitarul sucevean.

Mai mult, ea consideră că „spiritul de plagiat” este încurajat încă de pe băncile şcolii generale.

Spiritul de fraudă, cultivat din şcoala generală!

„Plagiatul începe din şcoala generală, când în loc să i se ceară copilului să citească o carte sau să analizeze un text, i se cere să facă un referat pe ceva. Copilul vine cu referatul făcut, copiind ce a găsit şi el pe internet. Le cultivăm spiritul acesta de fraudă încă de mici când, în loc să insistăm pe capacitatea de sinteză şi pe onestitate intelectuală şi de mici îi punem să aducă un referat şi am scăpat” a explicat Laura Bouriaud.

Profesorul universitar sucevean a arătat că s-a ajuns în această situaţie pe măsură ce s-au putut copia uşor texte din diverse lucrări.

„Meci” pierdut pe terenul onestităţii personale

„La un moment dat a fost foarte uşor să copiem câte un paragraf de ici, de colo şi am făcut o carte. Cărţile din cărţi se fac ş.a.m.d. A mers aşa până când a apărut jurnalismul de investigaţii şi până când au apărut softurile de depistare a plagiatelor. În anii 2000 se miza pe onestitatea intelectuală a conducătorului de doctorat şi a doctorandului. Acolo am pierdut meciul” a mai spus universitarul sucevean.

Ea a arătat că la USV nu s-au produs doctori pe bandă rulantă, amintind că în urmă cu 10 ani erau abia 26 de doctori, iar în 2005 erau unu sau doi doctoranzi.

Laura Bouriaud consideră că este bine dacă ar exista mult mai mulţi doctoranzi, pentru că România nu stă foarte bine nici în ceea ce priveşte procentul din populaţie cu studii universitare şi nici cel al doctorilor în diverse domenii. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: