Debutul seriei evenimentelor culturale din acest an la Centrul Eparhial Suceava

Conferinţa „Cultura care ne uneşte”

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a organizat la data de 16 ianuarie 2022 cel dintâi eveniment cultural desfăşurat la Centrul Eparhial în anul 2023. Pentru a marca în mod deosebit Ziua Culturii Naţionale, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Calinic, în Sala „Pimen Arhiepiscopul” a Centrului Eparhial Suceava a avut loc conferinţa „Cultura care ne uneşte”, susţinută de scriitorul şi criticul literar Adrian Alui Gheorghe.

Evenimentul, organizat de Sectorul Cultural, a fost moderat de dr. Alexandru Prelipcean, lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi şi director al Revistei Candela a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

S-au bucurat de prelegerile din cadrul conferinţei elevi ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava, membri ai administraţiei eparhiale, precum şi studenţi ai organizaţiilor de tineret din municipiu.

La numai o zi de la împlinirea a 173 de ani de la naşterea poetului naţional al românilor, Adrian Alui Gheorghe a vorbit despre rolul culturii în parcursul istoric şi în domeniul literaturii, fiind evocată personalitatea poetului nepereche. Invitatul a subliniat că este mai mult decât necesară transmiterea valorilor şi păstrarea identităţii noastre naţionale, aducând în atenţie realitatea tristă că, în ultimii ani, în România se constată o lipsă de încredere în tot ceea ce este românesc. Din acest motiv, valorile culturale consacrate au fost înlocuite de lumea în care trăim, prin promovarea consumerismului, a globalizării şi a superficialităţii, cu cvasivalori.

Ca prinos de recunoştinţă faţă de poetul naţional al românilor, Mihai Eminescu, Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava a susţinut un miniconcert de cântări cu tematică eminesciană, patriotică. Condus de arhid. Nifon Baciu şi dirijat de arhid. Ilie Leonte, grupul psaltic a interpretat compoziţiile „Răsai asupra mea…” şi „Doină”, pe versurile poetului naţional nepereche Mihai Eminescu, dar şi cântecele de ţară şi de neam „Flori de Românie” şi „Cântecul satului”.

A urmat o sesiune de întrebări şi răspunsuri, tinerii seminarişti şi toţi cei prezenţi având ocazia de a afla modalităţi prin care pot face faţă acestei societăţi care promovează cultura fast-food.

În cadrul evenimentului a avut loc şi lansarea volumului „Crezi tu că Eu te iubesc? Meditaţii şi povestiri despre Dumnezeu cel iubitor de oameni”, semnat de protos. Iustin Taban de la Mănăstirea Putna, cartea numărându-se printre cele mai recente publicaţii ale Editurii Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Referitor la această lucrare în care poezia îşi face simţită prezenţa în fiecare pagină, Adrian Alui Gheorghe a afirmat: „Scrisă cu sensibilitatea şi ingenuitatea celui care crede în puterea nemăsurată a Cuvântului, meditaţiile şi povestirile părintelui Iustin sunt reflecţii pe teme determinante pentru un bun creştin, o demonstraţie că libertatea se câştigă prin rugăciune, aşa cum se câştigă şi iubirea”.

Autorul a citit un pasaj din meditaţia care a dat titlul cărţii, prin care este evidenţiată nemărginita iubire şi prezenţă a lui Dumnezeu, dar şi relaţia cu Tatăl Ceresc şi cu unica Dragoste care ne uneşte, acestea fiind laitmotivul creaţiei literare. Totodată, protos. Iustin Taban a adus mulţumiri celor care au contribuit la realizarea şi apariţia acestui volum.

Arhim. Melchisedec Velnic, exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor şi stareţ al Mănăstirii Putna, a dat citire unui cuvânt de învăţătură al Sfântului Ioan Gură de Aur despre iubirea pe care Dumnezeu o dăruieşte omenirii, subliniind astfel legătura cu volumul lansat astăzi.

Conferinţa a fost transmisă în direct de Sectorul Media şi Comunicare, pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

La final, pr. Constantin Oprea, consilier cultural, a adus cuvinte de mulţumire tuturor celor care s-au implicat în buna organizarea a acestui eveniment deosebit prin care a fost marcată Ziua Culturii Naţionale a României.

Apoi a fost înmânată Medalia jubiliară – înscrisă în crucea bimilenară a istoriei şi jertfei poporului roman invitaţilor speciali ai evenimentului, domnului Adrian Alui Gheorghe şi protosinghelului Iustin Taban, „în semn de aleasă recunoştinţă pentru contribuţia semnificativă adusă de-a lungul timpului la păstrarea şi promovarea valorilor spirituale, patrimoniale, educaţionale, filantropice, misionare, edilitare, culturale şi sociale ale Bisericii şi Ţării”.

Ziua de 15 ianuarie a fost declarată, în semn de omagiu faţă de poetul naţional al românilor, Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889), Ziua Culturii Naţionale, prin adoptarea iniţiativei legislative depuse în acest sens de către Camera Deputaţilor la data de 16 noiembrie 2010, decretul pentru promulgarea Legii fiind semnat la 6 decembrie 2010.

IRINA URSACHI,

ArhiepiscopiaSucevei.ro

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: