La Cernăuţi, premiera filmului „Vor supravieţui doar cei care iubesc. Traian Popovici şi alţii”

> Un documentar dedicat primarului român care a salvat viaţa a 20.000 de evrei

În Cernăuţi a fost programată, ieri, premiera filmului „Vor supravieţui doar cei care iubesc. Traian Popovici şi alţii”, documentar dedicat primarului român care a salvat viaţa a 20 mii de evrei, aflăm din „Zorile Bucovinei”. Documentarul cuprinde „poveşti impresionante despre salvarea evreilor din Cernăuţi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial”.

Aflăm că este vorba despre un proiect comun al lui Viaceslav Habailo, Serhii Voronţov şi al Fundaţiei de Caritate „Resurse Sociale şi Iniţiative”, cu sprijinul financiar al fondului european RoAid şi al Asociaţiei Organizaţiilor şi Comunităţilor Evreieşti din Ucraina. Curator de proiect – Serghei Hacman; operatori – Viaceslav Habailo, Vitali Yaskevici; montaj – Andrii Dubinetskyi.

„Vă amintim că pentru fapta eroică Memorialul Holocaustului Yad Vashem de la Ierusalim l-a decorat pe primarul Cernăuţiului, Traian Popovici, recunoscut pentru salvarea de la deportare a circa 20.000 de evrei bucovineni, cu titlul Drept între Popoare, acordat acelor neevrei care şi-au riscat viaţa pentru a salva evrei din mâinile naziştilor şi aliaţilor lor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, consideraţi eroi în Israel.

T.Popovici, care era avocat şi fiu de preot, a protestat pe lângă autorităţile române, spunând că deportarea evreilor producea grave daune economiei, dat fiind poziţiile importante pe care aceştia le ocupau în industrie şi comerţ. În vara lui 1941, în Cernăuţi trăiau circa 50.000 de evrei, care constituiau majoritatea populaţiei din capitala Bucovinei.

Traian Popovici a fost destituit din funcţie pentru opoziţia sa la deportarea evreilor din Cernăuţi.

El a întocmit liste cu 20.000 de persoane care au fost exceptate de la deportare – cel mai mare număr de evrei salvaţi de la moarte de o singură persoană în timpul Holocaustului – înfruntând nu doar pe Antonescu, ci şi pe guvernatorul Bucovinei, generalul Corneliu Calotescu, un antisemit notoriu, care a pus în aplicare cu brutalitate politica iniţiată de dictatorul fascist al României, informează „Zorile Bucovinei”. (D.L.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI