Semnul bun Liviu Suhar

Vineri, 13 ianuarie 2023, la amiază, cel mai luminos, mai senin cer al Sucevei stăpânită de ceţuri, aşa cum a remarcat şi prof. Niculai Barbă, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, stăpânea, izvora din expoziţia personală a pictorului Liviu Suhar, a Maestrului Liviu Suhar, cum i se adresa toată lumea cu sincer şi mult îndreptăţit respect. Artistul însuşi a mărturisit că a avut revelaţia acestui spirit tonifiant al creaţiei sale reunite pe simezele Galeriei cu Bolţi a Muzeului Naţional al Bucovinei (MNB), când şi-a privit în dimineaţă expoziţia scoasă din umbra şi înghesuiala micuţului său atelier şi organizată de criticul de artă Maria Bilaşevschi pe pereţii strălucitor de albi. Această dragoste de viaţă şi-a pus amprenta şi pe numeroşii participanţi la vernisaj, din Suceava, Gura Humorului, Fălticeni, Siret, Iaşi (inclusiv TVR Iaşi), Bistriţa, Galaţi, Piatra Neamţ, din toată Moldova lui Ştefan cel Mare. De multă vreme nu am mai văzut atâţia oameni surâzători la un loc!

Evenimentul a fost constituit din trei sărbători Liviu Suhar, o personală Liviu Suhar, cu lucrări foarte recente, realizate în cea mai mare măsură acasă, în locul naşterii sale, la Iacobeni, a 80-a aniversare şi lansarea unui album, primul conceput, de Maria Bilaşevschi, cronologic şi în dinamica sa stilistică. Această triplă sărbătoare, acest eveniment cultural major, a fost pregătit, a povestit Constantin-Emil Ursu, directorul-general al MNB, ca marcă a Zilei Culturii Naţionale 2023, dat fiind că marele artist al Bucovinei este o recunoscută valoare naţională. Mulţumind Maestrului Liviu Suhar, Mariei Bilaşevschi, Constantin-Emil Ursu a mulţumit şi Consiliului Judeţean Suceava pentru sprijin, şi echipei instituţiei sale, în frunte cu preotul Gabriel Herea, coordonatorul Biroului Artă al MNB, pentru implicarea competentă şi entuzistă. De asemenea, a subliniat începerea anului plastic 2023 la MNB cu acest eveniment major. Aşadar, putem spune împreună cu directorul-general, că Anul Nou semne bune are, semnul nobil Liviu Suhar. În ce ne priveşte, ne dorim ca şi 2023 să fie un semn bun în viaţa artistului Liviu Suhar.  Prof. Niculai Barbă a mers mai departe, îndemnându-ne să vedem dincolo de zidul galeriei însuşi viitorul muzeu de artă al Bucovinei şi dorindu-ne, cu nădejdea în Dumnezeu, să admirăm  cât mai multe expoziţii Liviu Suhar în această mult aşteptată instituţie. După care i-a înmânat Diploma de Excelenţă a Consiliului Judeţean Suceava şi a aşezat sărbătoarea pictorului Liviu Suhar lângă aniversarea naşterii lui Eminescu, pe prima filă a Anului Ciprian Porumbescu.

Extrem de onorat de a reprezenta la evenimentul sucevean Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” Iaşi (UNAGE), Cristian Ungureanu, prorector al acesteia, a adus salutul rectorului Aurelian Bălăiţă – „La mulţi ani! Mulţi, frumoşi şi inspiraţi ani!” –, a evocat între altele rolul însemnat al  universitarului Liviu Suhar la recrearea învăţământului de artă ieşean după anii 90, la fondarea şcolii doctorale de la UNAGE şi a vorbit despre personalitatea artistului prin prisma condiţiei sale de creator de şcoală.

O altă Diplomă de Excelenţă, lucrată cu mult drag de pictorul Niculai Moroşan, i-a fost oferită artistului de autor împreună cu preşedinta Filialei Suceava a Uniunii Artiştilor Plastici din România, Camelia Sadovei, care şi-a dorit să se revadă, să lucreze în cât mai multe tabere cu Maestrul Liviu Suhar. La rându-i, mărturisind că îl cunoaşte de 15 ani pe  Liviu Suhar, dar simţământul este al unei vieţi întregi,  Niculai Moroşan a afirmat cu emoţie că, deşi şi-a pierdut părinţii în urmă cu doi ani, „Nu sunt orfan! Îl am pe Liviu Suhar!”. Emoţie vizibilă s-a citit şi pe chipul pictorului Nicolae Suciu din Baia Mare, a reprezentanţilor  promoţiei 1975 a absolvenţilor Liceului de Muzică şi Arte Plastice  „Octav Băncilă” Iaşi, cărora Liviu Suhar, atât de tânăr încă, le-a fost profesor iubit. Emoţie în cuvinte, în Diploma de Excelenţă, în flori.

Recunoscător pentru acceptul necondiţionat al Mariei Bilaşevschi de a lucra albumul Liviu Suhar, Constantin-Emil Ursu a povestit că după albumele Traian Postolache, Mircea V. Hrişcă şi Tiberiu Moruz, „oameni ai muzeului”, acesta este primul apărut sub egida Muzeului Naţional al Bucovinei la editura sa, „Karl A. Romstorfer” consacrat unui pictor care nu a aparţinut direct acestei instituţii, ci prin foşti student, doctoranzi care lucrează în muzee şi în secţii de artă ale muzeelor. Menţiunea i-a prilejuit o trecere în revistă a bogatei activităţi a artistului şi universitarului Liviu Suhar, decan al facultăţii de profil, conducător de doctorate, autor de cărţi de specialitate, dar înainte de toate pictor: „Răsfoiţi acest album şi veţi vedea ce înseamnă 60 de ani de creaţie!”.

Considerându-se discipol al Maestrului Liviu Suhar, „deşi nu sunt practician”, criticul de artă Maria Bilaşevschi a vorbit, cu impresionantă căldură şi sobrietate, despre artist ca despre un liant între tradiţie şi modernitate, despre disciplina sa intelectuală şi maniera de a decanta înainte de a aprofunda, despre felul  de a picta în corespondenţă cu starea sufletului său, despre faptul că ediţiile simpozionuluitabere de creaţie pe care le-a organizat la Iacobeni au îmbogăţit important zestrea Muzeului de Artă din Iaşi, încheind cu răscolitoarea confesiune, privitoare la Liviu Suhar: „Pentru mine a însemnat o fereastră prin care să fiu nu numai un om cultural, ci şi un om faţă de mine însămi”.

O nouă intervenţie a lui Constantin-Emil Ursu, moderator al manifestării, ne-a adus din memorie expoziţia de pictură Petre Abrudan de la începutul anului precedent, 2022, deschisă la sugestia şi cu implicarea lui Liviu Suhar, căruia artistul clujean i-a fost profesor vreme de trei ani – „Un gest simbolic şi de suflet!”

Invitat să ia cuvântul, Liviu Suhar ne-a îndemnat să-l citim pe simezele expoziţiei,  adăugând totuşi că este o onoare să aibă un album „cât de cât complet (complet nu se poate)” în această etapă de împlinire artistică, umană, când, dincolo de timpul trecut, „vorba cântecului: inima mea are 16 ani!” Şi remarcând  zâmbitor că bucovinenii, „de felul lor mândri, fuduli”, au ţinut să o ia înaintea Iaşului. După care cu gravitate a mărturisit că indiferent de răspunderi, de misiuni administrative, „pictura şi actul de creaţie în viaţa mea au rămas pe primul loc”.

Cum prof. Niculai Barbă s-a mirat (şi nu prea) în încheiere că numele lui Ciprian Porumbescu i-a fost retras conservatorului bucureştean în anii ’90, Liviu Suhar s-a bucurat că în acea perioadă a reuşit să-l păstreze pe acela al lui George Enescu pe frontispiciul universităţii naţionale de artă ieşene. „Dar putem spune, a insistat vicepreşedintele sucevean, neclintit în admiraţia pentru autorul „Crai Nou”, că fără Ciprian Porumbescu, nu ar fi fost George Enescu!” „Nici Lucia Puşcaşu nu ar fi fost fără Liviu Suhar!” a răsunat puternic glasul artistei plastice, elevă cândva a lui Liviu Suhar, urmat de ecoul atâtor voci, atâtor gânduri, cu alte nume, nu puţine devenite renume, recunoscătoare profesorului şi pictorului Liviu Suhar pentru urma luminoasă lăsată în viaţa şi creaţia lor.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI