Din casa fraţilor

O carte în care se zbate Inima rănită a României pentru o Doamnă cu suflet Românesc – prof. Eleonora Bizovi din Boian

Nu există bucurie, fericire mai mare decât să începi Anul Nou alături de o personalitate de la care ai mereu ce învăţa, care e model de demnitate şi patriotism…

„Nu e cadou mai de preţ pentru mine, decât o carte. Acum, când nu prea avem acces la Internet, dar nici la curentul electric, care se întrerupe permanent din cauza bombardamentelor infrastructurii energetice, cel mai plăcut lucru e să lecturezi o carte, chiar şi la flacăra lămpii. Ştiam de apariţia cărţii «Martirii. M-am identificat cu un pelerin pe drumul sufletului românesc», iar acum mi-aţi făcut un cadou împărătesc, cea mai mare bucurie, căci nu e fericire mai mare pentru mine, decât să încep Noul An cu citirea acestei cărţi cu suflet românesc” a mărturisit, cu lacrimi în ochi, Doamna Limbii Române, curajoasa luptătoare pentru perenitatea Neamului, profesoara Eleonora Bizovi.

De altfel, când i-am trecut pragul am găsit-o, cu întreaga-i fiinţă plăpândă, cu ochelarii pe ochi, deasupra unei cărţi. Profesoară de matematică, Doamna Limbii Române, poate concura, în privinţa limbii române, cu cel mai erudit profesor de română. Iar în privinţa patriotismului, dragostei de Neam, Ţară, Limbă, nu are concurenţi, precum n-a avut nici regretatu-i soţ, profe-sorul de română Vasile Bizovi. Îşi iubeşte Patria sin-cer, din suflet, nu ca unii, care nu ştiu cum să laude România pentru bani. Ştiu şi pe cine să laude ca să-şi atingă scopul. Iar cel care nu ştie a lăuda, care e modest, care nu are susţinerea celor lăudaţi, poate fi erudit, învăţat, rămâne oricum în umbră… Despre aceşti oameni făţarnici, linguşitori, cărora le place să „lingă”, care se închină şi laudă fără noimă persoane care poate nu merită, dar de care depind favorurile, la noi, se spune „îi linge pe la… coate şi nu numai”. Dar oricum, cei lăudaţi iubesc linguşitorii, căci un om cinstit, corect, cu demnitate, nu poate coborî la asemenea lucruri mărunte, iar adevărul nu prea place, laudele – cât încape…

Dna Eleonora Bizovi e demnitatea, conştiinţa nepătată a Neamului, faţa albă a pâinii românului cu dor de Ţară, o sfântă cu inimă mare, deschisă pentru oricine, încât să cuprindă tot Neamul Românesc. Ambasador al culturii naţionale, Eleonora Bizovi din Marele Boian ne este reper spiritual, model de demnitate, o şcoală a rezistenţei la cele mai grele încercări prin care au trecut şi încă mai trec românii din nordul istoric al Bucovinei.

Cetăţean de Onoare al comunei Boian (asemenea soţului său, regretatul patriot Vasile Bizovi), Eleonora Bizovi, fidelă promotoare a valorilor identitare, pe care le promovează cu curaj şi dăruire de-a lungul anilor, luptătoare neînfricată pentru perenitatea românismului, a limbii române în această veche vatră românească – Boianul lui Ion Neculce – pentru care Dumneaei şi familia Bizovi a luptat şi luptă, e întruchiparea năzuinţelor şi durerilor neamului înstrăinat din Bucovina. Or înstrăinarea tinerilor de graiul matern, ucrainizarea şcolilor, legalizată prin legi de statul ucrainean, e durerea ei nealinată.

Nu există bucurie, fericire mai mare decât să începi Anul Nou alături de un asemenea Om cu literă mare, de o asemenea personalitate de la care ai mereu ce învăţa, care e model de demnitate şi patriotism. Deşi a trecut de vârsta nonagenară, îşi poartă cu demnitate, ca o rândunică în zbor uşor, povara anilor, este mai energică, mai avântată în lucrări ziditoare pentru neamul românesc decât mulţi patrioţi de bani gata, cu mult mai tineri.

Acum, la început de an, îi urăm prietenei „Zorilor Bucovinei”, Doamnei Limbii Române – Eleonora Bizovi – un munte de sănătate şi un ocean de iubire, s-o avem alături mulţi, mulţi ani, tot atât de luptătoare şi iubită.

FELICIA NICHITA-TOMA,

„Zorile Bucovinei”, Cernăuţi

Foto: NICOLAE HAUCA

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: