Pe fondul scumpirii energiei şi utilităţilor

Impozitul pe garsonieră creşte cu 38 de lei, la un apartament cu două camere cu 37 de lei, la un apartament cu 3 camere cu 53 de lei, iar la un apartament cu 4 cu 62 de lei

> „Chiar dacă lumea este sărăcită, nu cred că 38 de lei pe an dezechilibrează financiar o familie” a explicat primarul Ion Lungu > Din toate aceste creşteri de impozite şi taxe locale, autorităţile sucevene estimează că vor încasa la bugetul local până în 25 milioane de euro

Consiliul Local al municipiului Suceava aprobat, joi, în şedinţă de îndată, taxele şi impozitele locale aplicabile începând din ianuarie 2023.

„De când sunt primar, este cel mai greu proiect de hotărâre de aprobare a taxelor şi impozitelor locale. S-a bulversat această legislaţie, la mijlocul anului dându-se o ordonanţă de urgenţă care ne obliga să ne aliniem la grilele notariale. Şi, astfel, erau cazuri în care creşteau de două-trei ori impozitul pe clădiri, la firme şi în alte părţi. Am făcut presiuni, ca purtător de cuvânt al AMR, iar până la urmă s-a decis abrogarea acestei ordonanţe, care este jalon PNRR, astfel încât să intre în aplicare din 2026. Ca atare, pentru anul următor vom aproba taxele şi impozitele locale pe legea veche” le-a spus consilierilor şeful executivului.

Timp de 10 ani de zile, autorităţile administraţiei publice locale nu au făcut nicio majorare, iar dacă în 2022 s-a operat actualizarea în funcţie de inflaţie, în aceeaşi şedinţă, printr-un alt proiect, s-a micşorat coeficientul aplicat valorii de impozitare. Drept urmare, pentru anul 2023, la toate categoriile aplicat este indicele de inflaţie de 5,1%, Suceava având cele mai mici taxe şi impozite locale din ţară, „chiar şi cu această majorare rămâne la fel”.

În cazul persoanelor fizice, la impozitul pe clădiri rezidenţiale cota aplicată valorii impozabile creşte de la 0,090% la 0,107%. Astfel, pentru o garsonieră, majorarea este de la 64 de lei la 102 lei, respectiv cu 38 de lei; la un apartament cu două camere de la 147 de lei, la 184 de lei, adică cu 37 de lei; la un apartament cu 3 camere de la 213 lei la 266 de lei, însemnând 53 de lei, iar la un apartament cu 4 camere creşterea este de la 245 de lei la 307 de lei, respectiv cu 62 de lei.

„Nu mi se par nişte sume exagerat de mari, la cheltuielile pe care le avem astăzi, cu creşterile preţurilor la energie şi utilităţi. Chiar dacă lumea este sărăcită, nu are bani, nu cred că 38 de lei pe an dezechilibrează, într-un an financiar, o familie” este de părere şeful municipalităţii.

În cazul impozitului pe clădiri nerezidenţiale, coeficientul aplicat valorii impozabile creşte de la 1,80% la 1,95%, respectiv cu 0,15 de puncte procentuale. La terenuri, de la o medie de 9.064 de lei pe hectar se ajunge la 11.330 de lei pe hectar. În cazul autovehiculelor şi autoturismelor de capacitate cilindrică de 2.000 de metri cubi, spre exemplu, creşterea este de la 200 de lei la 250 de lei.

„Nu cred că 200 de lei creştere într-un an este un capăt de ţară pentru un proprietar, însă la Primărie se mai adună nişte bani. Din toate aceste creşteri de impozite şi taxe locale sperăm să încasăm la bugetul local până în 25 milioane de euro” a explicat Ion Lungu.

Un comentariu

  1. Minte de îngheață apele !
    Cât mai sunt lungu cu Hasovschi în primăria din Suceava NU mai plătesc impozite ! Își bat joc de banii colectati de la populatie !
    Cu cât ai crescut superficia primare ?
    Dacă te miști în acest oraș cu subsoluri insalubre pline de sobolani, canalizari colmatate, stradute si alei periferice pline de gunoaie, neiluminate stradal, vazduful de deasupra capului plin de CIORI care te balega, mașina dacă dorești s’o parchezi na’i unde decât dacă plătești de parcă nu ai plătit odată taxe si impozit Iar locurile de parcare ar fi ale voastre, capacele de la canalizarile stradale pocnesc cad trece roata mașinii peste ele ca mitraliera, spatiile verzi le coseste cuscrul doar pe cele centrale de ne numarate ori pe an, cele din cartierele pline cu votanti doar odată prin august, ati autorizat chioscareala stradală, in locul spatiilor verzi ,în stația de la Orizont ati autorizat chioșc cu stâlp de tensiune în el , pe podul Unirii ce mai circulă? Ati reușit să blocați total acest oraș dpdv al circulației, ca să-l treci îți consuma o jumate de rezervor si o ora ca timp … etc….

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI