Se poate şi bine…

> Cristian VĂLIANU

Purtatul pe drumuri, de la Ana la Caiafa, cu care se obişnuise antreprenorul român, mai mic sau mai mare, pare să dispară dintre instrumentele de lucru ale funcţionarului român, spre bucuria beneficiarilor.

Dacă zilele trecute am avut surpriza de a citi în presa centrală un articol care lăuda funcţionarii ANAF pentru promptitudine şi solicitudine, după ce ani în şir aprecierile erau aproape exclusiv negative, iată că, ieri, agenţiile de presă preluau rezultatele unei analize întocmite de o companie de consultanţă de afaceri şi externalizare servicii, care a analizat aspectele juridice ce ţin de înfiinţarea unui SRL în România, comparativ cu alte ţări, precum Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia şi Ucraina, şi care arăta că în ţara noastră înfiinţarea unei firme nu mai presupune un efort care necesită acele resurse multiple, de la timp şi până la bani, dincolo de umblătura din birou în birou. Printre aspectele identificate, România înregistrează printre cele mai scăzute valori ale capitalului şi contribuţiei minime din regiune, dar şi una dintre cele mai mici durate a procedurii de înregistrare a companiei, procedură scutită de taxe la Registrul Comerţului.

Locul fruntaş ocupat de România vine să îndrepte oarecum imaginea proastă a aparatului de stat pe care o aveam marea noastră majoritate, de la opincă la vlădică; să ne reamintim aici doar zicerea rămasă celebră a unui fost preşedinte român, „un om foarte gras, care s-a căţărat în spatele cuiva subţirel…”.

Dincolo de reparaţia mai mult sau mai puţin consistentă a percepţiei publice asupra activităţii celor din aparatul bugetar, recunoaşterea poziţiei de top a ţării noastre în acest clasament ad-hoc, întocmit de o companie privată pe care o prezumăm independentă în activitatea sa, ne dă speranţa că, într-un timp cât de scurt, sunt şanse „să avem o ţară ca afară”, graţie eforturilor noastre şi în pofida unor „graniţe” Schengen care încă ne mai separă de restul Europei.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI