Sărbătorirea Sf. Ierarh Nicolae

Probabil, nu există pe suprafaţa pământului vreo casă creştinească la care să nu fie icoana pe perete a Sfântului Nicolae, nici suflet care să nu i se închine. Sfântul Nicolae, pentru credincioşi, din cele mai îndepărtate timpuri constituie regula credinţei drepte şi supunere. Fiecare suflet credincios îl iubeşte şi se îndreaptă către el, cu problemele lui, pentru că inima ascultă şi ştie că, în cursul vieţii lui, el a fost binefăcător pentru creştini şi chiar de „dincolo” îi poate ajuta. S-a născut într-o familie bogată. A fost educat în frica de Dumnezeu. După moartea părinţilor, moştenirea a fost împărţită săracilor, iar el a luat drumul Palestinei, pentru a se închina locurilor sfinte. Apoi, s-a întors în oraşul Patara, unde episcop a fost unchiul lui, şi a primit laurul de sfânt. De atunci, a ajutat pe toţi care au avut nevoie de ajutorul său. Cu rugăciunile lui el potoleşte furtuna mării, vindecă bolnavii şi fără medicamente face minuni. Pentru acest efort şi binefacere, el devine arhiepiscop. Nu s-a mândrit că a dobândit o înaltă demnitate: a purtat haine simple, a mâncat o dată pe zi, nu a dorit privilegii, a băut doar apă, a petrecut nopţi nedormite rugându-se. Uşa inimii lui a fost deschisă pentru toţi care, cu credinţă, cer ajutor şi el primeşte, sfătuieşte şi dăruieşte bucurie.

După moartea Sf. Nicolae, în cinstea făcătorului de minuni, i-au ridicat un monument de piatră. În legende şi povestiri, Sf. Nicolae ocroteşte omenirea înainte de stihiile naturii, dar cel mai mult pe apă. De aceea, pescarii poartă în curele icoana Sf. Nicolae, plecând în largul mării cu credinţa că vor fi ocrotiţi.

Fraţii Alexandru şi David Ghergu, din Constanţa, cu institut de marină, iau cu ei icoana Sf. Nicolae şi se simt în siguranţă în largul mării. Şi astăzi, Sf. Nicolae împarte daruri copiilor.

Anii, fireşte, au depus multă uitare în suflet. Dar, apropierea sărbătorii Sf. Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni – 6 decembrie – şi bucuria, emoţia nepotului meu Dănuţ (în preajma zilei de sărbătoare) îşi păstrează mereu aceeaşi putere magică de a mă arunca fulgerător în clipa de-atunci unde, odată ca niciodată, bucuria, emoţia unui copil, aşteptarea sosirii Moşului Nicolae cu daruri a putut fi bucurie până la minune, iar părerea de rău că „Moş Nicolae” era bunicul lui, a devenit durere până la scânteie de înţelegere. Cei mici au primit daruri, după cât au fost de harnici, sârguincioşi, politicoşi, ascultători, cu o comportare civilizată. Ei sunt în stare să lucreze şi peste puterile lor, să salute, „ca să se audă”, pe vecini, profesori, elevi mai mari etc.

Nepotul meu Dănuţ a lustruit cizmuliţele să nu aibă vreo pată, noroi, apoi m-a-ntrebat ce ar fi dacă ar pregăti şi ghetuţele?! Pentru că, bietul copil era în stare să aducă lemne în casă pentru toată iarna, aşa, ca să vadă Moşul Nicolae cât e de harnic!

Iar noaptea se trezea şi întreba: oare a fost deja? (cizmuliţele erau pe coridor, unde trebuia să vină oaspetele nocturn). Ori de câte ori mă reîntorc cu gândul în copilărie şi scormonesc până departe, la capătul cel dintâi al memoriei, unde bucuriile şi întâmplările unduiesc fără contur, prin ceaţa uitării, mă apucă tristeţea pentru clipele trăite după cel de-Al Doilea Război Mondial, când nu era nici ce, nici cu ce procura strictul necesar, dar mai ales daruri pentru cei mici! Păstrarea, dar şi îmbogăţirea obiceiurilor au reprezentat la români o modalitate de înţelegere, afirmare a continuităţii, un adevărat „arc” peste toate timpurile şi generaţiile. Pe drept cuvânt, Dimitrie Cantemir sublinia că „nu este un popor civilizat acela care nu are obiceiuri”.

ARTEMIZIA GHEORGHI,

Brodina

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: