Deputatul Ioan Balan, semnal din Parlament:

Să nu cădem în capcană şi să considerăm că toate provocările cu care ne-am confruntat anul acesta vor dispărea ca prin minune

Prim-vicepreşedintele PNL Suceava, deputatul Ioan Balan, a transmis, printr-o declaraţie politică susţinută în Parlament, că speră ca în anul 2023 fiecare autoritate a statului român, fiecare minister sau primărie, să muncească mai mult şi mai eficient, pentru că principalele surse de finanţare a investiţiilor, fondurile europene, au termene foarte scurte de implementare.

„Ne pregătim să încheiem un an plin de provocări, în care, după ce am crezut că am scăpat de pandemia de COVID-19, am fost nevoiţi să răspundem altor crize majore: agresiunea barbară din Ucraina şi criza energetică declanşată de agresorul de la Răsărit. Cred că anul 2022 a fost un an al testelor pentru România, teste dificile pe care le-am depăşit cu bine: am reuşit să facilităm accesul a milioane de refugiaţi, să sprijinim tranzitul a milioane de tone de cereale, să acordăm protecţie pentru zeci de mii de cetăţeni ucraineni, să temperăm creşterile preţurilor energetice şi să protejăm populaţia vulnerabilă în faţa tăvălugului de scumpiri” a declarat Ioan Balan.

El a subliniat că, mai mult decât atât, trebuie de apreciat că Guvernul României condus de Nicolae Ciucă nu s-a abătut de la obiectivele de dezvoltare şi de reformă pe care ni le asumasem la sfârşitul anului trecut.

„Mărturie stau sutele de şantiere pe care se lucrează la ora aceasta, proiectele majore de infrastructură pe care nu credeam că le vom urni vreodată, miile de proiecte aşteptate de autorităţile locale şi de cetăţeni. Nu putem să nu constatăm că, numai în primele 10 luni din anul 2022, sumele atrase de la Uniunea Europeană au fost cu peste 41% mai mari faţă de anul precedent, iar cheltuielile cu investiţiile au crescut cu aproape 10 miliarde de lei faţă de anul 2021. Dacă ne întrebăm de ce România a avut creştere economică consistentă, în timp ce unele state europene abia au reuşit să evite recesiunea, atunci răspunsul îl găsim în încăpăţânarea Guvernului Ciucă şi a miilor de primari, care au apăsat puternic pe acceleraţia investiţiilor publice” a arătat parlamentarul sucevean.

El le-a transmis parlamentarilor să nu cadă în capcană şi să considere că, începând cu 1 ianuarie 2023, toate provocările cu care ţara s-a confruntat anul acesta vor dispărea ca prin minune.

„De asemenea, ar fi imatur să credem că investiţiile majore demarate vor merge de la sine dacă nu le vom urmări, nu vom pune presiune pe constructori să se încadreze în termene şi să realizeze lucrări de calitate” a spus Balan.

El consideră că în anul 2023 va trebui ca fiecare autoritate a statului român, fiecare minister sau primărie, să muncească mai mult şi mai eficient, pentru că principalele surse de finanţare a investiţiilor din ţara noastră, fondurile europene, au termene foarte scurte de implementare.

„Cadrul financiar 2014-2021 se va încheia curând, termenele limită din PNRR se apropie, iar ca să utilizăm din bugetul următor al UE trebuie să prezentăm Comisiei proiecte serioase, utile românilor şi dezvoltării ţării. Pentru că în zilele următoare Ministerul finanţelor va face public proiectul de buget pentru anul 2023, îmi doresc ca acesta să conţină cele mai curajoase ţinte de investiţii publice din ultimele 3 decenii, pentru că investiţiile ne dau certitudinea că putem creşte standardul de viaţă al românilor” a concluzionat Ioan Balan. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: