Obştea de la Bălineşti şi-a sărbătorit pentru prima dată hramul, Sfântul Nicolae, după înfiinţarea mănăstirii

Marţi, 6 decembrie, Mănăstirea Bălineşti şi-a sărbătorit hramul. Deşi Sfântul Nicolae este hramul mănăstirii de mai bine de 500 de ani, în 6 decembrie 2022 a fost pentru prima dată sărbătorit după deschiderea în acest an a mănăstirii de maici în jurul bisericii ctitorite de logofătul Ioan Tăutul în vremea Sfântului Voievod Ştefan cel Mare.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic l-a delegat pe părintele arhim. Melchisedec Velnic, Exarh şi Stareţ al Mănăstirii Putna, să slujească la prima sărbătorire a hramului Mănăstirii Bălineşti. Alături de Părintele Exarh au slujit Părintele Secretar eparhial protos. Justinian Săvescu, protos. Ioan Tofan, referent la Sectorul Cultural, preotul Mihai Colac, slujitor la Mănăstirea Bălineşti, preotul paroh Constantin Pintilie al satului Bălineşti, alţi preoţi de la Centrul Eparhial şi din parohiile vecine şi diaconi de la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava şi de la Mănăstirea Putna. Din soborul celor 12 slujitori a făcut parte şi Părintele Sergiu, venit împreună cu Maica Stareţă Ioana Grozavu şi maici de la Mănăstirea Crasna din regiunea Cernăuţi.

Sfânta Liturghie a început la ora 9, în Paraclisul de lemn alăturat bisericii monument istoric, aflată în proces de restaurare. Răspunsurile la strană au fost date de un cor de maici de la Mănăstirea Dragomirna, care este mănăstirea de metanie a maicii stareţe stavrofora Tecla Taslovan. La chinonic, corul parohiei Straja 2 i-a colindat pe cei prezenţi.

Părintele Exarh a început cuvântul său de învăţătură amintind de prima vizită la Bălineşti, în 2006, împreună cu un grup de istorici din care au făcut parte Ştefan S. Gorovei, Voica Maria Puşcaşu şi Ştefan Andreescu. Aflată şi atunci, ca şi azi, în restaurare, pictura sfântului locaş impresiona prin marea ei sensibilitate. Apoi a vorbit despre necesitatea studierii temeinice a istoriei bisericii pentru a stabili pomelnicul ctitorilor cât mai exact şi a adresat locuitorilor satului Bălineşti îndemnul de a mulţumi lui Dumnezeu pentru că au o mănăstire atât de frumoasă în mijlocul lor. De asemenea, a arătat că, pe lângă frumuseţea unei mănăstiri, e necesar şi personal monahal cu vocaţie.

În continuare, Părintele Exarh a vorbit despre viaţa pilduitoare a Sfântului Nicolae, amintind că mâna dreaptă a sfântului a fost primită în 1599 de Mihai Viteazul ca răsplată pentru meritele sale în războiul împotriva turcilor de la cardinalul din Bari şi se află la Biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti. Voievodul i-a solicitat mâna sfântului pentru că rugăciunea la Sfântul Nicolae i-a salvat viaţa cu câţiva ani înainte, când călăul s-a înspăimântat şi nu l-a mai omorât deşi fusese condamnat la moarte de domnul Alexandru cel Rău.

La finalul slujbei, părintele Mihai Colac a adresat mulţumiri celor prezenţi şi şi-a exprimat speranţa că Maica Stareţă şi obştea vor continua lucrarea de organizare a mănăstirii.

După Sfânta Liturghie a fost săvârşit Parastasul pentru ctitorii mănăstirii.

Biserica „Sfântul Nicolae” din Bălineşti a fost ctitorită de marele logofăt Ioan Tăutu în anii 1494-1499 în satul Bălineşti, astăzi în comuna Grămeşti, judeţul Suceava.

În 21 octombrie 2021, în şedinţa Permanenţei Consiliului Eparhial a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic, a fost decisă înfiinţarea unei mănăstiri de maici aici, iar în 17 iulie 2022, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a hirotesit-o stavroforă şi a instalat-o în slujirea de stareţă pe monahia Tecla Taslovan.

Arhim. DOSOFTEI DIJMĂRESCU,

ArhiepiscopiaSucevei.ro

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: