Chestii elementare

> Adi Pirgaru

Suntem în anul 2022 şi se presupune că marea majoritate a oamenilor ştiu să scrie şi să citească. A trecut de mult vremea în care puneam x în loc de semnătură sau ne uitam ca melcul la lună când vedeam o propoziţie.

Chestii elementare, aşa cum se numeau şi clasele I-IV, sunt şi pentru şoferi şi pietoni. Unul dintre cele mai uşoare şi vechi semne de circulaţie are o formă regulată, este roşu şi pe el scrie mare cu alb: Stop! Atunci de ce nu opreşti? Al doilea semn banal este format dintr-un cerc roşu, la care pe mijloc este trântită o linie orizontală albă. Acesta înseamnă interzis. De ce treci pe acolo?

Poate că unele treceri de pietoni nu au fost desfiinţate în mod logic, dar dacă vezi alături o placă mare, albă, pe care cu negru scrie cu litere de-o şchioapă: această trecere de pietoni a fost desfiinţată, de ce te încăpăţânezi să treci prin acel loc?

Există şi reguli nescrise, dar de bun simţ şi pentru şoferi, şi pentru pietoni. Dacă eşti la volan şi mai sunt câteva secunde până la o trecere de pietoni la care se va face verde pentru aceştia, nu forţa accesul, ai răbdare puţin. E posibil să dai peste un zăpăcit neatent şi grăbit, şi atunci ţi-ai stricat ordinea de zi.

Când eşti pe trotuar şi se face verde ca să treci strada lasă telefonul de la ureche pentru că oricine va fi la capătul celălalt te va aştepta 15-20 de secunde. În cel mai bun caz, din cele rele, un conducător auto visător va pune frână, te vei speria, iar dispozitivul de la ureche va lua contact cu asfaltul şi atunci vei vorbi în pungă şi din pungă.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI