Caracatiţa

 DNA a mai tăiat o coadă băgată de un partid şi un politician celebru în lacul mănos al patriei ca să pescuiască ceva cocoşei de aur şi să-şi rotunjească averea cu speranţa că şi partidul său ar putea să-şi lingă degetele de miere. DNA a mai tăiat şi alte cozi de la înfiinţare până azi, dar, ca un făcut, cozile au crescut la loc şi mai stufoase, ba chiar s-au înmulţit.

Necazul cel mai mare, însă, e altul: de data asta coada era chiar a capului anticorupţiei, Niculae Bădălău (60 de ani), care a ocupat funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi şi de şef al Autorităţii de Audit, chiar dacă n-avea niciun fel de competenţă în domeniu. Ei şi? Cu toate acestea l-a numit dl Ciolacu în funcţie şi trebuia să se „sacrifice“ ocupându-se de corectitudinea execuţiei bugetare şi de legalitatea accesării fondurilor europene în România. Aşa-i că vă stă graiul şi vi se opreşte respiraţia?

Vă mai amintiţi scandalul legat de numirea sa? Ca subinginer CAP, furase în 1988 4 saci de grâu ca să-i vândă şi primise o condamnare din partea Justiţiei ceauşiste, aşa că trecutul său nu i-ar fi permis într-o ţară democratică şi cu cetăţeni cinstiţi ocuparea funcţiei de paznic al averii statului. Şi totuşi, PSD a plusat, a ameninţat în stânga şi dreapta şi şi-a pus lupul paznic la oi (alături de alt pesedist vajnic, preşedinte al Curţii de Conturi, Mihai Busuioc, numit de Liviu Dragnea şi camarila sa pe vremea când era mare voievod al Republicii România). Exact ca în fabulă.

Tocmai ce ne lăudam noi, greţos, de-ţi vine să nu mai deschizi televizorul, cât de bine funcţionează la noi mecanismele anticorupţie, doar nu degeaba ni s-a ridicat MCV, că a şi ieşit la iveală caracatiţa corupţiei cu unul din tentaculele sale, deşi noi nu aveam (sau poate da!) un Corrado Cattani (din serialul italian de mare succes, La Piovra, al anilor 1984) în fruntea procurorilor.

Mai ţineţi minte iureşul Antenelor voiculesciene şi al României TV a fugarului Sebastian Ghiţă, bine ascuns de KGB şi cică de Victor Ponta la prietenii sârbi (de unde nu poate fi extrădat!) cum condamnau toţi cu mândrie proletară „excesele“ DNA, abuzurile procurorilor asupra „oamenilor cinstiţi“, atât de cinstiţi că au scos peste un milion de protestatari în stradă? Ei, bine, cei mai mulţi, trepăduşii, executanţii sunt la Mititica, dar câţiva granguri au reuşit să scape prin fel de fel de tertipuri juridice ori inventate de CCR cică în virtutea Constituţiei noastre democratice. Apoi ce a mâncat lupul…

Pe mine mă înspăimântă altceva: de câtă naivitate trebuie să dea dovadă unii politicieni români ca să-şi închipuie că de la curţile Europei civilizate nu se vede ce se întâmplă în România, că de-al naibii Olanda, Austria, Suedia… s-au opus ani şi ani ridicării MCV, iar Curtea Europeană de Justiţie, CEDO, comisarii europeni de Afaceri Interne, de Justiţie n-au habar de ticăloşiile unor politicieni, mari combinagii, cu lipici la funcţii şi avere din banii altora.

Iar aici e vorba de caracatiţă, de frăţia penalilor, a corupţilor, căci Niculae Bădălău nu şi-a făcut de lucru cu funcţionari corecţi, cinstiţi, ci tot cu unul ca şi el, fost deputat, condamnat pentru matrapazlâcuri şi şantaj, dar reales de concetăţeni pe principiul că „e de-al nostru“, că „poate ne va da şi nouă“ că are de unde.

M-aş fi aşteptat ca presa, PSD şi întreg spectrul politic să aibă o reacţie categorică împotriva unor astfel de practici devenite loc comun în societatea românească, numai că deja i-au sărit în ajutor câţiva tovarăşi de apucături, iar condamnarea arestatului provizoriu nu se arată posibilă prea curând. Nu se poate ca avocaţii săi să nu găsească vreo portiţă permisivă în sistemul nostru legislativ stufos, aşa că optimismul meu legat de asanarea climatului politic păleşte pe dată.

Cât despre atitudinea organismelor europene, a opozanţilor admiterii în sistemul Schengen, ea va fi aceeaşi: momentul actual al războiului lui Putin cu Ucraina nu permite şovăieli, unitatea tuturor statelor UE trebuie să predomine, deci nu exclud varianta acceptării României, cu toate Şoşoacele putiniste, cu Bădălăii şi corupţii noştri. De aceea, suntem sfătuiţi să mai lăsăm gargara cu anticorupţia şi… ciocul mic!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: