Biblioteca Bucovinei şi Tipo Moldova pe coperta unui frumos eveniment

 Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera” Suceava şi Editura Tipo Moldova Iaşi s-au aflat luni, 5 decembrie 2022, pe coperta unui frumos eveniment: lansarea a două cărţi de mare greutate. De mare greutate şi la propriu, şi la figurat, fiind vorba de două istorii literare, format academic, de peste două mii de pagini fiecare: „Literatura română de azi. Poezia. Proza. Ediţia a III-a. Ediţie revizuită şi adăugită” de Ioan Holban şi „Un veac de poezie românească. Panoramă critică şi antologică“ de Cristian Livescu.

Lansarea celor două istorii la Suceava s-a bucurat de participarea şefilor instituţiilor organizatoare, istoricul Gheorghe Gabriel Cărăbuş, managerul Bibliotecii Bucovinei, şi poetul Aurel Ştefanachi, directorul Tipo Moldova, a doi poeţi prezenţi în cartea lui Cristian Livescu, Angela Furtună şi Vasile Tudor, Vasile Tudor fiind prezent şi în cartea lui Ioan Holban, precum şi de interesul unui grup de iubitori de literatură. Cu trei poeţi la cuvânt, poezia a avut câştig de cauză, cu recitări din creaţia proprie a Angelei Furtună şi a lui Vasile Tudor şi cu intervenţii care au glosat pe marginea acestei poetice meditaţii a lui Cristian Livescu: „Este cert, lumea noastră literară s-a schimbat şi proiectul anonimizării ei pare să fi reuşit – sau a reuşit pe segmente. Oricum, merită să ne oprim mai insistent, cu alţi ochi, asupra cărţilor de poezie, pentru că – analizându-le cu atenţie – «citim» de fapt viitorul speciei umane. Sunt convins, şi regretatul Laurenţiu Ulici nutrea aceeaşi părere, că acest «citit în poezie», ca astrologii în stelele de pe cer, poate prevesti multe evenimente, nu atât cu referire la autori, cât despre lumea în care trăim. Probabil că făcând această invitaţie publicului, altfel se va apropia şi va căuta volumele poeţilor, încercând nu atât să se regăsească în ele, cât să se proiecteze prin ele în ce va să fie. Sigur că acesta poate fi rostul şi menirea criticii literare, în viitorul tulbure care ne aşteaptă, de a da sens poeziei în marea reverie a lumii, în limbajul ei de «semne» şi prevestiri. Întoarce-te la poezie, să-i spunem omului obişnuit; «ia-mă de mână şi hai în peştera sufletului, unde ai să găseşti elixirul de care ai nevoie. Numai Poetul e în stare să te vindece de bolile care macină nemilos lumea de azi. Cu el merită să-ţi atingi sufletul“.

Dar să-l cităm şi pe Ioan Holban, „Atunci când nu-mi place ceva – un autor sau o carte – nu mă ocup de acel autor sau de acea carte. Nu vreau, însă, să fac o listă cu astfel de scriitori despre care să spun că, pentru mine, nu au valoare. Pur şi simplu, nu mă ocup de ei”. Şi să-i numim şi pe autorii bucovineni prezenţi în valoroasa sa cuprindere critică a literaturii române de azi, în arcul întins între Nicolae Labiş şi Nichita Stănescu şi Varujan Vosganian şi Gabriel Chifu: Ion Beldeanu, Gheorghe Lupu, Arcadie Suceveanu, Matei Vişniec, Nichita Danilov, Elena Ştefoi, Ion Cozmei, Cornelia Maria Savu, Constantin Hrehor, Vasile Tudor, Platon Pardău, Norman Manea, Grigore Ilisei, Radu Mareş, Vasile Andru şi Niadi Cernica.

Aurel Ştefanachi a vorbit emoţionant despre dăruirea până la sacrificiu a lui Ioan Holban şi a lui Cristian Livescu în scrierea acestor opere capitale în viaţa lor şi în istoria literaturii române.

 În încheierea întâlnirii, Gheorghe Gabriel Cărăbuş, mulţumind tuturor participanţilor, şi-a exprimat convingerea că asemenea lucrări esenţiale nu pot lipsi din rafturile unei biblioteci care se respectă. Or, Biblioteca Bucovinei este, pe harta României cititoare, o astfel de bibliotecă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: