Peste 11.000 de suceveni au plecat la muncă sezonieră în Germania

Sucevenii care doresc să desfăşoare muncă sezonieră în Germania trebuie să se adreseze Casei Judeţene de Pensii Suceava, în vederea eliberării negaţiei, respectiv a „formularului E 101”.

Directorul executiv Constantin Boliacu informează că documentele necesare pentru obţinerea negaţiei sunt cererea-tip şi copia după buletinul sau cartea de identitate, valabile la data depunerii cererii. Cererea urmează a fi făcută în nume propriu, persoana interesată declarând, pe proprie răspundere, fără autentificare notarială, că nu este asigurată în sistemul de securitate socială din România. În cuprinsul cererii va fi precizată şi perioada în care persoana urmează să desfăşoare activitate sezonieră în Germania. În cazul în care, la momentul în care depune cererea pentru eliberarea negaţiei, persoana interesată desfăşoară activitate cu contract de muncă pe teritoriul României, aceasta va prezenta şi dovada încetării sau suspendării contractului de muncă.

Potrivit lui Constantin Boliacu, director executiv al Casei Judeţene de Pensii Suceava, în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2022 au fost înregistrate 11.029 de cereri de notificare a respingerii cererii de emitere a „Formularului E101”, în cazul lucrătorilor migranţi, angajaţi temporar pe teritoriul Germaniei, pentru efectuarea de lucrări sezoniere. Începând cu data aderării României, regulamentele referitoare la aplicarea sistemelor de securitate socială salariaţilor, lucrătorilor independenţi şi membrilor familiilor acestora au devenit direct aplicabile şi în România, în relaţiile cu celelalte state membre ale Uniunii Europene. În acest context, s-a convenit cu Ministerul Federal al Muncii şi Problemelor Sociale al Republicii Federale Germania asupra utilizării unilaterale a unui document prin intermediul căruia instituţiile din România să ateste faptul că persoanele interesate, care urmează să desfăşoare activitate sezonieră pe teritoriul Germaniei, nu sunt asigurate în sistemul de securitate socială din România.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: