De Ziua Bucovinei şi a românilor de pretutindeni

Am avut parte de un pelerinaj deosebit. După o lipsă de aproape 4 ani, din cauza greutăţilor prin care am trecut, dar încă noi, cetăţenii Ucrainei, trecem şi acum, am revenit la Putna, mănăstirea atât de dragă sufletului nostru. Am trecut frontiera recent redeschisă, Crasna – Vicovu de Sus.

Ne-am cazat la sfânta Mănăstire Putna, un grup de profesoare şi lucrătoare de la liceul din Cupca. În total am reuşit practic într-o zi şi jumătate să vizităm, să ne închinăm, să plătim slujbe, să ne rugăm pentru pace în ţara noastră, pentru sănătate şi bună înţelegere, pentru dorinţele ce le are fiecare dintre noi, la 6 mănăstiri: Putna, Sihăstria Putnei, Marginea, Suceviţa, cele două mănăstiri din oraşul Rădăuţi, chilia lui Daniil Sihastrul, Catedrala de la Rădăuţi şi Biserica „Cuvioasa Parascheva” tot din acest oraş.

Peste tot am înălţat rugăciuni pentru cea mai arzătoare problemă a noastră, a tuturor – pace în Ucraina.

La Putna, după ce am fost primiţi şi cazaţi cu multă amabilitate de părintele Isaac, căruia îi mulţumim frumos pentru grija ce ne-a purtat-o întotdeauna, am vizitat ca de obicei, sfânta mănăstire, unde ne-am închinat la sfintele icoane şi la mormântul Marelui şi Sfântului Voievod al neamului nostru Ştefan cel Mare şi Sfânt, noua biserică unde se află moaştele marilor ierarhi: Mitropolitul Iacob Putneanul, cuvioşii Arsenie, Sila, Natan şi Paisie, am vizitat muzeul, pentru care eu personal am adus şi câteva ziare cu materiale despre marele Voievod Ştefan, dar şi frumoasa Mănăstire Putna, ne-am fotografiat, aşa cum făceam şi pe timpurile bune, atât pe fundalul mănăstirii dragi, dar şi la bustul marelui poet al neamului Mihai Eminescu, am luat binecuvântare şi am stat de vorbă cu călugării de aici.

Un moment cam trist, dar şi înălţător totodată a fost pentru noi vizita la mormântul Înaltului Ierarh al Bucovinei Pimen Suceveanul, de la Mănăstirea Sihăstria Putnei, acolo unde îşi doarme somnul de veci. De multe ori în pelerinajele noastre organizate până la pandemia ce a bântuit lumea, le arătam acest loc deosebit pelerinilor mei. Le povesteam, cum am făcut-o şi acum, că am avut fericita ocazie să îl cunosc personal pe acest om şi ierarh deosebit.

Cel mai important lucru pentru noi, a fost participarea la sfânta liturghie de duminică, oficiată de un mare sobor de preoţi şi călugări, în frunte cu IPS Arhimandritul Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna. În cuvântul său de învăţătură, ierarhul s-a referit la Ziua Bucovinei, la noi, nord bucovinenii, la greutăţile prin care trecem, la biserica noastră creştin-ortodoxă care trece şi ea acum prin vremuri grele. I-a îndemnat pe toţi cei prezenţi să se roage pentru noi, românii din Ucraina, pentru că numai credinţa ne va salva şi ne va mântui.

Păşind pe frumoasa alee ce duce spre Mănăstirea Putna, am admirat ziua şi seara crucea luminată de pe dealul mănăstirii, inscripţia din brazi cu numele Ştefan, împrejurimile de aici, de o rară frumuseţe, în orice anotimp al anului. Nu în zadar poetul nostru naţional Mihai Eminescu a botezat-o pentru veşnicie Ierusalimul Neamului Românesc.

Mulţumim bunului Dumnezeu, Maicii Domnului şi Sfântului Voievod Ştefan cel Mare pentru că ne-au ajutat să ajungem la aceste locuri atât de cunoscute, de atâtea ori vizitate de noi, dar la care am vrea să revenim mereu.

Tot cu prilejul acestor sărbători de suflet am pregătit şi o expoziţie în incinta liceului nostru, dedicată celor 30 de ani de la trecerea în rândurile sfinţilor a Marelui Voievod şi celor 525 de ani de la Bătălia din Codrii Cosminului.

Aducem încă o dată sincere mulţumiri iniţiatorilor şi organizatorilor concursului de desene sub genericul „Ştefan, Ştefan, domn cel Mare”: domnilor Sergiu Barbuţă, Vladimir Acatrini şi Alexandru Muntean, liderii celor trei organizaţii pe care le conduc: Valea Prutului, Uniunea Bibliotecarilor bucovineni şi Asociaţia sportivă „Ştefan cel Mare”, cât şi tuturor sponsorilor care s-au încadrat şi au ajutat la buna desfăşurare a acestui concurs la care au participat alături de alţi zeci de copii de la liceele româneşti din întreaga Bucovină, şi 13 elevi ai liceului din Cupca, ale căror desene le-am expus pe culoarul liceului în aceste zile.

De asemenea, elevii clasei a VIIea de la liceul nostru (diriginte, profesoara Lucica Duşceac) au pregătit o serie de desene, scrisori şi mesaje cu tematica păcii pentru semenii lor din România, dar şi pentru toţi copiii lumii. Dorinţa lor arzătoare este de a reveni la pacea mult dorită şi mult aşteptată în ţara noastră, şi de a se bucura de copilărie, aşa cum de fapt trebuie să aibă toţi copiii planetei.

În aceste zile când i-a comemorat pe acei cetăţeni ai Ucrainei care au avut de suferit de pe urma foametei din anii 1932-1933, dar şi pe acei bucovineni care au avut de suferit în urma foametei organizate din anii 1946-1947, am aprins lumânări, am depus flori şi am rostit rugăciuni pentru toţi eroii Ucrainei căzuţi în acest război, la capeliţa ce se află nu departe de biserica satului Cupca.

Ziua Demnităţii şi Libertăţii am desfăşurat-o tot sub genericul păcii, înţelegerii, bunătăţii, credinţei şi speranţei.

Toate aceste măsuri, concursuri de desene, pelerinaje, discuţii le organizăm acum cu gândul la pace, înţelegere, speranţă în ziua de mâine. Doamne ajută!

ELEONORA SCHIPOR

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: