Consolare

> V.I.Adomnicai

Apropierea sărbătorilor de iarnă înseamnă încă o ocazie de isterie la televizor. Fără excepţie, posturile TV îşi fac misiune de credinţă din prevestirea apocalipsului preţurilor. Carnea, dar şi laptele, vor fi mai scumpe cu 50% decât acum un an! Vai! cei cu venituri mici vor ajunge să cumpere jambon şi caşcaval doar cu suta de grame. Speriaţi, oamenii dau buzna în magazine, să-şi umple congelatoarele cu carne la preţ vechi. Crescând cererea, evident că majorate vor fi şi preţurile, tocmai aşa declanşându-se tăvălugul scumpirilor. Niciun comerciant nu vrea să rămână mai prejos, astfel că profeţia apocaliptică autoîndeplinindu-se. Imediat găsite sunt şi scuzele, iar unele dintre ele sunt chiar rezonabile. S-au scumpit toate, energia, combustibilii, apa şi îngrăşămintele.

Adevărat, însă toate se sparg în capul cumpărătorului tot mai cocoşat de cheltuieli. Profitând de vânzoleală, la piaţă îşi fac loc şi speculanţii, care, fără fundament, umflă peste măsură preţurile. Căutate fiind mai mult în aceste zile, pentru unele produse se va plăti chiar şi cât acestea nu fac. Stai şi te cruceşti, de exemplu, în faţa miezului de nucă pentru cozonaci. Oare cât de multă energie electrică şi combustibil au fost consumate pentru ca un kilogram să coste aproape dublu? Pentru a avea pe masă câte puţin din toate, de nevoie oamenii bagă mai adânc mâna în buzunar. Disperaţi, le rămâne să se consoleze cu iluzia că măcar Sărbătorile de iarnă le vor aduce oarecare tihnă şi confort sufletesc.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI