81 de unităţi administrativ-teritoriale sucevene au încheiat contracte de cadastrare de 15,80 de milioane de lei

> Altele, respectiv Brodina, Burla, Cacica, Câmpulung Moldovenesc, Cârlibaba, Crucea, Moldova-Suliţa, Rădăşeni şi Ulma încă nu au solicitat finanţare > Nivelul scăzut de înregistrare este urmare a slabei implicări a autorităţilor locale, dezinteresului proprietarilor, cât şi a implicării reduse a specialiştilor

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară reia procedurile de achiziţie publică pentru 12 unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Suceava incluse în Programul Operaţional Regional (POR). În cauză sunt comunele Cornu Luncii, Dorneşti, Dumbrăveni, Fântânele, Grăniceşti, Ilişeşti, Păltinoasa, Pătrăuţi, Satu Mare, Stroieşti, Udeşti şi Vereşti, pentru contractarea serviciilor de înregistrare sistematică ANCPI publicând anunţul privind consultarea de piaţă.

Vasile Mocanu, directorul executiv al Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitatea Imobiliară Suceava, informează că ANCPI asigură inclusiv continuitatea finanţării lucrărilor pe sectoare cadastrale, prin demararea etapei a IX-a din 2022. În cadrul acesteia, contracte de finanţare cu OCPI Suceava au încheiat 81 de unităţi administrativ-teritoriale din cele 90 eligibile, valoarea totală a contractelor însumând 15,80 de milioane de lei.

De remarcat este faptul că 9 unităţi administrativ-teritoriale, respectiv Brodina, Burla, Cacica, Câmpulung Moldovenesc, Cârlibaba, Crucea, Moldova-Suliţa, Rădăşeni şi Ulma nu au solicitat această finanţare, în cauză fiind localităţi fără înregistrare sau cu un grad mic de înregistrare sistematică. Şeful OJCPI Suceava face precizarea că procesul de încheiere a contractelor de achiziţie a serviciilor de înregistrare sistematică aferente etapei a IX-a din 2022 de finanţare prin Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF) a lucrărilor pe sectoare cadastrale este în curs de derulare până în data de 27 decembrie 2022.

Printre factorii care au condus la nivelul scăzut de realizare a PNCCF în intervalul 2016-2022, Vasile Mocanu enumără slaba implicare a autorităţilor locale; dezinteresul deţinătorilor de imobile; insuficienta implicare a instituţiilor publice cu terenuri în administrare, cât şi participarea la proces a unui număr mic de persoane autorizate ANCPI. „La nivel naţional numărul persoanelor, atât fizice cât şi juridice, autorizate ANCPI este de sub 10%. În cazul OCPI Suceava, procentul de participare la lucrări a persoanelor autorizate ANCPI cu sediul în judeţul Suceava, este de 13,31%” arată directorul executiv al Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitatea Imobiliară.

Vasile Mocanu subliniază că, în plus, judeţul Suceava se remarcă prin complexitatea din punct de vedere al dificultăţii reliefului, cu zone mari de vegetaţie forestieră, cu zone de carte funciară veche, care nu au stimulat participarea persoanelor autorizate, în special în primele etape de finanţare, sub aspectul preţului pe imobil. La cele menţionate se adaugă lipsa aproape în totalitate a planurilor parcelare în zonele foste cooperativizate, care ar fi trebuit întocmite în procesul de aplicare a legilor fondului funciar. „Absenţa planurilor parcelare face dificilă, chiar imposibilă, localizarea corectă a parcelelor din titlurile de proprietate, în condiţiile neprezentării deţinătorilor în etapele de execuţie a lucrărilor de înregistrare sistematică” punctează Vasile Mocanu, şeful OJCPI Suceava. Prin Hotărârea Guvernului nr. 836 din 29 iunie 2022, Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF) a fost prelungit până la finalizarea înregistrării sistematice la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, respectiv comună, oraş şi sectoarele municipiului Bucureşti.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI