Deputatul Ioan Balan a atenţionat Ministerul Mediului că arborii de pe marginea drumurilor pot deveni un real pericol pentru circulaţia auto

> În consecinţă, parlamentarul sucevean consideră că ROMSILVA trebuie să se ocupe de toaletarea acestora

 Deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan, a solicitat recent ministrului Mediului, Tánczos Barna, să răspundă dacă are în vedere să solicite ROMSILVA toaletarea arborilor de pe marginea drumurilor naţionale şi judeţene, care pot deveni un real pericol pentru circulaţia rutieră.

„Judeţul Suceava se bucură de o bogăţie naturală deosebită, în special prin fondul forestier, relieful variat şi biodiversitatea bine conservată, motiv pentru care este apreciat ca un pol important al turismului din România. În acelaşi timp, o parte importantă a drumurilor naţionale şi judeţene traversează trasee montane şi zone împădurite, care, pe lângă frumuseţea deosebită, determină şi unele provocări pentru conducătorii auto şi pentru administratorii drumurilor respective” arată Ioan Balan.

Parlamentarul sucevean atenţionează că, în absenţa efectuării unor operaţiuni periodice de igienă şi toaletare a arborilor situaţi pe marginea drumurilor, ori de câte ori se produc fenomene meteorologice deosebite, viaţa şi sănătatea conducătorilor auto este pusă în pericol, din cauza căderii arborilor bătrâni sau afectaţi de diferite boli sau din cauza căderii unor crengi.

„Spre exemplu, primul strat de zăpadă care s-a depus în luna noiembrie 2022 a doborât deja un număr important de arbori, deşi stratul de zăpadă nu a fost consistent şi nici temperaturile nu au fost foarte scăzute” a menţionat parlamentarul liberal sucevean.

Astfel, pentru a proteja viaţa şi sănătatea persoanelor care se deplasează în judeţul Suceava, dar şi pentru a evita ca sub argumentul igienizării fondului forestier să fie tăiaţi arbori sănătoşi, deputatul a solicitat ministrului Mediului să spună dacă, deşi anotimpul rece este pe cale să se instaleze în toată ţara, are în vedere ca, cel puţin la nivelul drumurilor naţionale şi judeţene, să dispună ca ROMSILVA să efectueze operaţiuni de igienizarea a arborilor situaţi în imediata apropriere a spaţiului carosabil.

„Aveţi în vedere să impuneţi ca, periodic, ROMSILVA, precum şi alţi proprietari ai fondului forestier din proximitatea drumurilor publice să execute operaţiuni specifice de toaletare/igienizare a arborilor care reprezintă factori de risc pentru oameni?” a mai întrebat Ioan Balan. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: