Decembrie

Luna decembrie are o semnificaţie deosebită pentru poporul român. În acest an s-au împlinit 104 ani de când Marea Adunare de la Alba Iulia a proclamat, într-o atmosferă de puternic entuziasm, unirea Transilvaniei cu România. Tot în acest an se împlinesc 75 de ani de la proclamarea republicii în România. Când vorbim şi scriem despre ţară, ne întoarcem mereu cu gândul la înaintaşii noştri, la exemplul lor. Cu cât au fost mai mari, cu atât mai pătimaş şi-au iubit şi slujit patria şi neamul din care s-au zămislit. Cu cât au fost mai pregătiţi, mai înzestraţi, cu atât mai mult au vibrat pentru ţară şi pentru popor, cu atât mai mult vorba şi scrisul lor au rămas în conştiinţa semenilor lor, în istoria cea mare a României şi în istoria culturii româneşti. Să ne gândim la Eminescu, la zeul poeziei noastre. La 17 ani, scria: „Ce-şi doresc eu ţie, dulce Românie, / Ţara mea de glorie, ţara mea de dor”, iar cât a trăit şi a scris, ţara cu istoria şi frumuseţile ei, neamul cu istoria şi virtuţile lui i-au stăpânit conştiinţa şi arta lui poetică.

A-ţi iubi ţara şi a o respecta înseamnă a te iubi şi a te respecta pe tine însuţi, fărâmă din patrie şi din poporul tău, din conştiinţa acestui neam al nostru care dăinuie, aici, la gurile Dunării şi în arcul Carpaţilor de mii de ani, care şi-a probat de-a lungul veacurilor trăinicia lui, forţa de a rezista în faţa vicisitudinilor istoriei, care s-a arătat demn în împrejurări grele, care şi-a dovedit sie însuşi şi a dovedit că are o cultură veche şi solidă, cu care a contribuit şi contribuie la spiritualitatea omenirii.

A-ţi iubi şi a-ţi respecta ţara înseamnă să îţi înţelegi trecutul, să îţi apreciezi prezentul şi să te gândeşti cu temeinicie la viitor, la viitorul poporului tău. Bunii şi străbunii noştri ne-au lăsat o moştenire de o mare frumuseţe şi demnitate şi nu avem dreptul să o risipim sau să o întinăm. Prezentul ni-l facem noi, după chipul şi asemănarea noastră, şi nu putem să nu înţelegem că patria nu poate fi alta şi altfel decât aceea căreia noi, prin munca şi prin atitudinea noastră, îi dăm forţă, bogăţie şi frumuseţe. Viitorul este al celor ce vin după noi, dar vom fi şi noi în el, rămaşi prin faptele şi gândurile noastre de astăzi. Ce mare răspundere este aceasta! Cum trebuie să clocotească sufletul nostru, cum trebuie să vibreze simţirea noastră, pe ce culmi trebuie să se urce conştiinţa noastră, câtă seriozitate, câtă demnitate şi câtă responsabilitate trebuie să ne stăpânească atunci când scriem, vorbim şi acţionăm pentru ţara noastră, pentru neamul nostru! Pentru că patria este mai presus de orice. Ea este a celor ce au fost, a noastră, a celor de astăzi, a celor ce vin după noi. Patria este eternă. Iar eroii ce şi-au dat viaţa pentru patrie, fie în războaie, revoluţii, răscoale, vor fi cinstiţi, comemoraţi şi vor rămâne eterni.

ARTEMIZIA GHEORGHI,

Brodina

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: