Bustul generalului Iacob Zadik a fost dezvelit ieri, pe Aleea Unioniştilor din Suceava

Bustul generalului Iacob Zadik, cel care a condus trupele Armatei Române care au eliberat şi restabilit ordinea în Bucovina înainte de Congresul General al Bucovinei care a decis Unirea Bucovinei cu România, a fost dezvelit, luni, de Ziua Bucovine, pe Aleea Unioniştilor din Suceava, în prezenţa mai multor oficialităţi centrale şi locale.

După oficierea unei slujbe de pomenire, PS Damaschin Dorneanu, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a spus că generalul Iacob Zadik a fost „un bărbat înţelept şi priceput”.

„Având în spate o carieră militară de 30 de ani, generalul Iacob Zadik este activ şi câştigă victorii în luptele din Primul Război Mondial, mai ales la bătăliile de la Măreşti şi Mărăşeşti din 1917. Peste un an, în noiembrie 1918, este trimis în Ţinutul Bucovinei pentru a restabili, la cererea lui Iancu Flondor, situaţia tulbure creată de opoziţia antiunionistă faţă de dorinţa de revenirii la matca ţării a Bucovinei, ruptă în urmă cu 144 de ani. A reuşit să îndeplinească această misiune cu înţelepciune şi pricepere, evitând conflictul şi aducând pacea” a spus PS Damaschin.

Primarul Ion Lungu a spus că este bucuros că la acest eveniment se dă un exemplu de unitate, pentru că sunt de faţă reprezentanţi ai tuturor partidelor politice de Ziua Unirii Bucovinei cu Ţara.

Ion Lungu a arătat că mulţi oameni s-au implicat în Unirea Bucovinei cu România în 1918, dar că, potrivit lui, doi oameni se remarcă într-un mod deosebit, respectiv Iancu Flondor, care şi-a făcut datoria din punct de vedere politic, dar care nu putea duce la îndeplinire obiectivul fără intervenţia Armatei României, care l-a mandatat în acest sens pe generalul Iacob Zadik şi care, la 8 noiembrie 1918 eliberează Suceava şi Burdujeni, în ziua de 9 noiembrie ajunge Siret, iar la 11 noiembrie ajunge în Cernăuţi, unde restabileşte ordinea şi preia puterea pe care i-o transferă lui Iancu Flondor şi asigură acestuia liniştea să convoace Congresul General din 28 noiembrie care consfinţeşte unirea.

Primarul Ion Lungu a anunţat că anul viitor, pe Aleea Unioniştilor, va fi montat bustul lui Mihail Kogălniceanu.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că generalul Iacob Zadik a scris, în urmă cu 104 ani, o pagină de istorie la Suceava şi că el reprezintă un model de urmat.

„Iacob Zadik înseamnă curaj, înseamnă înţelepciune, iar când vorbim de armată, acum 104 ani, nu vorbim de forţă, ci doar de autoritatea ei, pentru că atunci a fost de catifea intrarea lor în Suceava şi la Cernăuţi. N-a fost nevoie de forţă, dar a însemnat restabilirea ordinii şi de aceea, de foarte multe ori, asta a însemnat şi trebuie să însemne armata: ordine, disciplină şi echilibru” a spus Gheorghe Flutur.

Preşedintele CJ Suceava a mai spus că în această zi gândul se îndreaptă spre fraţii români din Cernăuţi… şi a îndemnat la mai multă solidaritate cu aceştia, mai ales că „acum sunt afectaţi de un război nedrept”.

„Gândul meu se îndreaptă către fraţii noştri români din Cernăuţi pentru că este o perioadă tulbure. Dacă anul trecut pe vremea asta vorbeam altfel, acolo, acum prea des bat clopotele pentru cei care îşi pierd viaţa pe front şi ne rugăm la bunul Dumnezeu să se încheie cât mai repede acest război nedrept. Pentru întreg poporul ucrainean trebuie transmisă această compasiune, iar noi ca români, ca bucovineni care am avut şansa să fim în Uniunea Europeană, trebuie să ne gândim la fraţii noştri de dincolo şi să facem mai mult pentru ei. Fie că deschidem punţi de comunicare cum s-a întâmplat cu câteva săptămâni în urmă – am deschis un punct de trecere a frontierei de la Vicovu de Sus cu Crasna, să ştiţi că pregătim deschiderea punctului de la Climăuţi cu Fântâna Albă, cel de la Ulma cu Rusca şi cel de la Izvoarele Sucevei şi Şipotele Sucevei al lui Ciprian Porumbescu. Sunt proiecte pentru care trebuie să luptăm pentru că asta înseamnă deschidere cu fraţii noştri” a spus Flutur.

El a mai arătat că acesta este „un subiect trist”.

„Doar 21 de ani Bucovina a rezistat unită cu România. După aceea, tratatele internaţionale ne-au separat din nou. Ce putem face noi? Să ne gândim să ne întâlnim şi să fim mai des alături de ei. N-am să uit solidaritatea din frontieră, la început de an, când dumneavoastră, dragi suceveni, aţi venit cu mâncare caldă la fraţii noştri care fugeau de acasă. Asta înseamnă solidaritate. Anul 2022 este un an trist, un an negru, când a început un război necruţător şi unde fraţii noştri, vecinii noştri, suferă. De aceea îndemnul meu este la compasiune, solidaritate şi să ne gândim mereu la cei de dincolo care suferă” a mai spus Gheorghe Flutur. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: