Procurorul general ucrainean Andriy Kostin:

Atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene echivalează cu un genocid

Atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene au vizat „întreaga naţiune ucraineană” şi au reprezentat un efort de a forţa Kievul să se predea, echivalând cu un genocid, a declarat procurorul general ucrainean pentru BBC.

Milioane de oameni din Ucraina se confruntă cu întreruperi de energie electrică pe o vreme geroasă, în urma atacurilor susţinute ale Rusiei.

În prezent se depun eforturi pentru a reconecta locuinţele deconectate de la electricitate. Oficialii spun că Hersonul a fost acum complet realimentat, după recucerirea oraşului de către trupele ucrainene la începutul acestei luni.

Dar locuitorii din 14 regiuni şi din capitala Kiev rămân sub restricţii de utilizare, potrivit preşedintelui Volodimir Zelenski.

Genocidul implică „intenţia de a distruge, în totalitate sau parţial, un grup naţional, etnic, rasial sau religios”, potrivit unei definiţii oferite de Convenţia ONU privind genocidul. Printre actele care pot fi calificate se numără uciderea sau provocarea de vătămări grave membrilor acelui grup – sau transferarea forţată a copiilor în altă parte.

În interviul acordat BBC, procurorul general ucrainean Andriy Kostin a declarat că, pe lângă atacurile asupra reţelei energetice, 11.000 de copii ucraineni au fost deportaţi cu forţa în Rusia. Kostin a declarat că biroul său investighează rapoarte privind peste 49.000 de crime de război şi crime de agresiune de când Rusia şi-a lansat invazia la scară largă pe 24 februarie. El a observat că „acelaşi tip de comportament” a fost observat în fiecare aşezare ucraineană ocupată de forţele ruse.

O crimă de război constituie o încălcare a aşa-numitelor „reguli” de război stabilite de tratatele internaţionale, inclusiv de Convenţiile de la Geneva.

Printre altele, convenţiile stipulează că civilii trebuie să fie protejaţi. Rusia a fost acuzată în mod repetat de încălcarea acestei reguli.

Print Friendly, PDF & Email
Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: