Îngrijoraţi de răspândirea virusului

Medicii veterinari suceveni cer să fie vaccinaţi antirabic!

> În mai puţin de două săptămâni, în judeţul Suceava au fost diagnosticate 4 cazuri de turbare la câini din gospodării din oraşul Siret şi comuna Grămeşti > DSVSA recomandă administrarea vaccinului inclusiv personalului din adăposturile pentru animale fără stăpân, cât şi deţinătorilor a unui număr mare de pisici şi câini

Nu mai puţin de 95 de medici veterinari din judeţul Suceava au comunicat Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) intenţia de a se vaccina antirabic. Anunţul a fost făcut de dr. Dănuţ Corneanu, directorul adjunct la DSVSA, care precizează că, deja, Direcţia de Sănătate Publică a fost notificată în vederea stabilirii centrelor de vaccinare.

Demersurile sunt urmare a diagnosticării, pe 25 noiembrie a.c., în comuna Grămeşti, a celui de-al patrulea caz de turbare din ultimele două săptămâni, de această dată la un exemplar de rasă comună, în vârstă de 4 luni.

Începând cu 14 noiembrie, celelalte trei cazuri au fost confirmate în oraşul Siret, la o femelă canne corso de 12 ani, la un ciobănesc german de 2 ani, respectiv la o femelă labrador de 5 ani.

Date fiind aceste circumstanţe, Centrul Local de Combatere a Bolilor s-a întrunit pe 17 şi 25 noiembrie, medicilor veterinari şi unităţilor locale de sprijin din coordonarea primarilor fiindu-le transmise măsurile care trebuie luate pentru prevenirea răspândirii virusului rabic.

„Toţi cetăţenii trebuie să fie informaţi şi să conştientizeze aspectele privind gravitatea bolii, precum şi obligaţia de a anunţa medicului veterinar din comună orice comportament anormal al animalelor, în special al câinilor şi pisicilor, dar şi cazurile de mortalitate intervenite la animalele deţinute în gospodărie” reliefează adjunctul şefului DSVSA.

Potrivit acestuia, rabia sau turbarea este una dintre cele mai comune afecţiuni a câinilor şi pisicilor, dar şi a bovinelor, ovinelor caprinelor şi cabalinelor. Infecţia virală atacă atât creierul, cât şi măduva spinării, „fiind un real pericol pentru mamifere, inclusiv pentru oameni”.

„Este periculoasă deoarece, odată ce virusul a atacat organismul şi apar simptoamele specifice rabiei, şansele de supravieţuire sunt reduse la zero” arată dr. Corneanu, menţionând că principalul purtător al virusului este vulpea. Transmiterea rabiei se face prin muşcătură sau printr-o rană deschisă expusă la saliva unui animal infectat, cea mai eficientă cale de prevenire fiind vaccinarea antirabică.

„Fiind singura metodă de a ţine sub control evoluţia şi transmiterea bolii, vaccinul antirabic este util şi pentru siguranţa umană. De aceea, recomandăm ca personalul care deserveşte adăposturile de câini fără stăpân, sau cele care deţin în gospodării un număr mai mare de câini sau pisici să solicite, de asemenea, la Direcţia de Sănătate Publică, vaccinarea antirabică” a declarat dr. Dănuţ Corneanu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: