Deputatul Ioan Balan i-a cerut ministrului Muncii să spună cum a afectat supraimpozitarea contractelor part-time piaţa muncii din judeţul Suceava

> Parlamentarul sucevean consideră că piaţa muncii trebuie să fie flexibilă, iar atât angajatorii cât şi angajaţii ar trebui să fie stimulaţi, nu sancţionaţi

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a solicitat ministrului Muncii, Marius Budăi, să spună câte contracte de muncă part-time din judeţul Suceava au fost încheiate ca urmare a supraimpozitării.

Parlamentarul sucevean a arătat că, prin Ordonanţa Guvernului nr. 16/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative şi alte măsuri financiar-fiscale, s-a dispus măsura potrivit căreia contribuţiile de asigurări datorate de persoanele care obţin venituri din salarii în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial (part-time) să nu poată fi mai mici decât nivelul contribuţiei de asigurări sociale/de sănătate calculate la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuţia.

„Chiar dacă măsura încalcă în mod flagrant principiile constituţionale prevăzute de art.56 alin. (2) din Constituţia României potrivit cărora «Sistemul legal de impuneri trebuie să asigure aşezarea justă a sarcinilor fiscale», supraimpozitarea muncii cu timp parţial a condus şi la o diminuare a contractelor de muncă de acest tip” a arătat parlamentarul liberal sucevean.

El a menţionat că, în condiţiile în care piaţa muncii din România trebuie să fie flexibilă, iar angajatorii/angajaţii care respectă prevederile legale trebuie stimulaţi, nu sancţionaţi, cere ministrului să spună câte contracte individuale de muncă cu timp parţial erau înregistrate la Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava la data de 1 ianuarie 2022 şi câte mai erau la data de 1 noiembrie 2022.

„Care sunt domeniile de activitate în care s-a înregistrat cel mai mare volum de încetare a contractelor individuale de muncă cu timp parţial?” a mai întrebat parlamentarul sucevean. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI