Al treilea caz de turbare la câine 

 > „Rămânem în alertă vizavi de  periculozitatea virusului rabic, care poate fi transmis şi la oameni” a declarat dr. Dănuţ Corneanu, director adjunct al DSVSA, menţionând că procentajul de vaccinare antirabică a animalelor din Siret este de circa 70%

Un nou caz de rabie la câine a fost confirmat de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava. Potrivit directorului adjunct dr. Dănuţ Corneanu, este vorba despre o femelă labrador de 4 ani, fără microcip şi nevaccinată antirabic în anul 2021. În locuinţa la curte de la marginea oraşului Siret existau încă un câine, femelă de 4 ani, de rasă comună, un caniche femelă de 14 ani, ambele animale vaccinate antirabic în 2021, precum şi două pisici.

Pe 19 noiembrie,  medicul veterinar concesionar din circumscripţia sanitară veterinară Siret a procedat la vaccinarea celor trei câini şi a pisicilor, însă, după 48 de ore, pe 21 noiembrie, proprietara a anunţat DSVSA Suceava că una dintre canine, respectiv  femela labrador, prezintă agresivitate şi nu consumă hrană şi apă.

Conform dr. Dănuţ Corneanu, animalul a fost pus sub observaţie, iar pe 22 noiembrie a murit.

Având în vedere simptomele prezentate, a fost bănuită îmbolnăvirea de rabie, câinele fiind  trimis  Laboratorului Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, Secţia virusologie, rezultatul analizelor ieşind pozitiv.

Proprietara a fost sancţionată contravenţional cu amendă, deoarece nu a vaccinat antirabic animalele pe care le deţine; ea a semnalat prezenţa vulpilor în zonă.

Dată fiind situaţia ivită, DSVSA a dispus izolarea şi punerea carnivorelor sub observaţie pe durata a 14 zile, punerea sub restricţie sanitară veterinară a exploataţiei, cât şi efectuarea dezinfecţiei curţii în care a stat câinele respectiv. Totodată, a fost anunţată Direcţia de Sănătate Publică, instituţia sanitară luând în evidenţă membrii familiei pentru tratament antirabic.

„În şedinţa Centrului Local de Combatere a Bolilor s-a luat măsura vaccinării tuturor animalelor susceptibile din Siret, respectiv a bovinelor, ovinelor, caprinelor, câinilor şi pisicilor. S-a dispus distribuirea de momeli vaccinale pentru vulpi în zonele neacoperite aerian, pe drumurile de acces înspre cursurile de apă şi în perimetrele greu accesibile. Responsabilii de la fondurile de vânătoare efectuează vânarea de vulpi, până acum fiind trimise la DSVSA trei cadavre; însă analizele au ieşit negative. Vaccinarea animalelor din oraşul Siret continuă, procentajul fiind, la ora actuală, de circa 70. Rămânem în alertă vizavi de  periculozitatea virusului rabic, care poate fi transmis şi la oameni, dacă există contact direct, intervenţii chirurgicale, cât şi prin leziuni de contact sau plăgi. Tragem un semnal de alarmă şi facem tot ce este posibil pentru a preveni transmiterea virusului rabic” a declarat dr. Dănuţ Corneanu.

În Siret mai evoluează două cazuri de rabie la câine, acestea fiind confirmate anterior.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: