„Ziua Victoriei” 

Din păcate ne confruntăm cu o situaţie deloc plăcută, cu o „operaţie militară specială”, cum spun unii, chiar la uşa noastră. Războiul din Ucraina ne-a afectat în mod direct şi, indiferent de poziţia la care ne raportăm la acest conflict, suntem afectaţi.

Din păcate, există şi o populaţie care suferă mai mult, şi anume cetăţenii (civili) ţării agresate militar. Şi din păcate mulţi, prea mulţi, copii. Cei care au reuşit să plece în refugiu sunt nevoiţi să se adapteze, în ţările în care au ajuns, noii stări de fapt în care s-au trezit. De la începutul conflictului, românii au ştiut să întindă o mână de ajutor, cum au mai făcut-o în decursul istoriei.

În ideea de a ajuta copii ajunşi refugiaţi în ţara noastră, scriitorul George Lazăr a venit cu ideea de a realiza o antologie, în care autorii participanţi să plece de la ideea „ce-ar fi dacă?”, într-un spirit fantastic, cu proiectări imaginare legate de războiul din Ucraina. Au acceptat provocarea scriitorii George Lazăr, Anamaria Borlan, Ciprian Mitoceanu, Cristian Cârstoiu, Aurel Cărăşel, Florin Giurcă, Daniel Timariu şi subsemnatul. Proiectul a fost îmbrăţişat de editura Pavcon din Bucureşti, care mai are „în palmares” proiecte de binefacere, cum ar fi proiectul literar „Reîncărţuirea”, de ajutorare a copiilor defavorizaţi cu cărţi de poveşti.

Comparat cu efortul de război al Ucrainei şi al aliaţilor occidentali, printre care se numără şi România, volumul „Ziua Victoriei” este doar o contribuţie minusculă, pe care editura Pavcon, alături de autorii cuprinşi în acest volum, au fost de acord să o facă, dat fiind că tot profitul din încasările volumului, inclusiv drepturile de autor ale scriitorilor, merg, sub formă de donaţie, spre copii refugiaţi din Ucraina.

Cum spunea George Lazăr, omenia, la urma urmelor, este construită din astfel de cărămizi de fapte aparent mărunte…

GEORGE SAUCIUC

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: