Din casa fraţilor

Sfânt lăcaş de închinare

…O biserică, în lume, este un lucru drag şi sfânt. Fiecare biserică creştină  are o zi specială, legată de ziua unui sfânt sau a unui eveniment din viaţa Mântuitorului nostru Iisus Hristos sau a Maicii sale,  Sfintei Fecioare Maria. La Cupca, un sat frumos de pe Valea Siretului, acest eveniment este legat de ziua sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, pe stil vechi, marcat în fiecare an la 21 noiembrie.

După o renovare a pereţilor exteriori, dar şi alte reparaţii atât la noua, cât şi la vechea biserică, declarată monument de cult, iată că ziua când acestă biserică frumoasă urma să fie sărbătorită a sosit. Până la sosirea evenimentului în cauză, cupcenii, ca buni gospodari şi creştini, au amenajat teritoriul din împrejurimi, au făcut ordine şi curăţenie peste tot, aşa cum se obişnuieşte de sărbătoarea hramului în fiecare sat bucovinean.

A fost o zi, ce-i drept, cu lapoviţă şi ninsoare, în unele localităţi şi fără curent electric, dar asta nu i-a împiedicat atât pe cupceni, cât şi pe enoriaşii din satele vecine să pornească din zori spre sfântul lăcaş.

Mai ales că toţi ştiau că vor avea loc şi câteva evenimente deosebite. Primul şi cel mai important a fost sosirea mult aşteptată a IPS Mitropolitul Meletie al Cernăuţilor şi Bucovinei. Înaltul arhiereu al bisercii noastre creştine ortodoxe a oficiat serviciul divin alături de un mare sobor de diaconi, preoţi şi protoierei, rugându-se cu toţii deopotrivă pentru pace în Ucraina, pentru sănătate, credinţă, dreptate…

Al doilea eveniment a fost aducerea Sfintei Icoane Făcătoare de Minuni de la biserica din Crasna. La icoana acesta s-au închinat toţi enoriaşii de la mic la mare, rugându-se fiecare pentru viaţa şi familia sa, pentru felurite trebuinţe.

Cu ocazia acestei zile însemnate a avut loc încă un eveniment: a fost sfinţită Masa din Altarul sfânt al bisericii, Prestolul. După cum a afirmat IPS în cuvântarea sa, viaţa este trecătoare; noi, oamenii tot trecem prin această viaţă şi toţi, cândva, ne vom trece din ea; aşa e legea firii… Dar acest obiect de cult de mare valoare va rămânea.

Încă un eveniment a fost legat de înmânarea a două distincţii mari bisericeşti din partea IPS Fericitul Onufrie, Mitropolitul Kievului şi a întregii Ucraine, la două feţe bisericeşti. E vorba de înmânarea Crucii, a doua la număr, parohului aceste biserici, protoiereului-mitrofor Vasile Cuciurean, şi a unei înalte distincţii preotului Ilie Cuciurean, preot la acestă biserică şi fiul părintelui Vasile.

Încă un eveniment a fost hirotonirea tânărului arhidiacon Marin la rangul de preot, după ce a făcut ascultarea la episcopie şi a trecut etapele pervăzute de canoanele bisericeşti. Sfinţia sa va oficia de acum încolo serviciul divin în satul Ropcea, alături de parohul bisericii de acolo, protoiereul Constantin, prezent şi el la serviciul divin al bisercii cupcene.

Enoriaşii, atât locali, cât şi sosiţi din localităţile vecine, dar şi de mai departe, au avut parte de o zi deosebită cu prilejul acestei mari sărbători creştine.

Toţi cei prezenţi au fost felicitaţi de IPS Mitropolitul Meletie, care ne-a dorit tuturor pace, sănătate, credinţă în bunul Dumnezeu şi speranţă în ziua de mâine.

Mai mulţi preoţi au miruit pe toţi cei prezenţi la sfânta liturghie, au stropit cu aghiasmă, au rostit rugăciuni pentru pace,  sănătate, pentru ziua de mâine.

La rândul său, potropopul de Hliboca, protoiereul Ioan Gorda, a mulţumit tuturor celor prezenţi, înaltului ierah al Bucovinei pentru prezenţa sa la liturghia de sărbătoare. De asemenea, i-a adus  mulţumiri colegului său, potropopului de Noua Suliţă, prezent la biserica din Cupca, dar şi celor doi preoţi cupceni, protoiereului-mitrofor Vasile, parohul acestui sfânt lăcaş de închinare, şi fiului acestuia, vrednicului tânăr preot Ilie.

 Părintele paroh Vasile Cuciurean a adus la rândul său mulţumiri IPS pentru cinstea acordată bisericii, satului, credincioşilor de aici. De asemenea a mulţumit potropopilor, protoiereilor, preoţilor, diaconilor, coriştilor, membrilor consiliului bisericesc şi tuturor enoriaşilor care au dat o mână de ajutor la reamenajarea, facerea curăţeniei, pregătirii şi desfăşurării  acestei mari sărbători creştine.

După încheierea serviciului divin, oaspeţilor sosiţi din alte sate li s-au înmânat pachete cu o gustare, aşa cum e tradiţia la bisericile noastre. Doritorii şi-au luat aghiasmă şi au plecat fiecare la casele lor sau în ospeţie la rude, prieteni, cunoscuţi.

Au fost mai mulţi copii, unii îmbrăcaţi în haine naţionale, chiar dacă timpul a fost cam neprielnic în acest an. Privindu-i pe unii cum se apropiau de obiectele de cult din biserică, cei mici, desigur, mi-au trecut prin minte cuvintele rostite de  bunul Dumnezeu-Fiul,  când umbla pe pământ: „Lăsaţi copiii să vină la Mine…”.

Privind în timpul slujbei la marele sobor de preoţi, i-am văzut pe cinci dintre ei, toţi originari din frumosul sat bucovinean Pătrăuţii de Jos. Doi preoţi, Dumitru Gavriloae şi Daniel Popescu, parohi ai celor două biserici din satul respectiv. Cei doi preoţi din Cupca, tatăl şi fiul, ambii sunt originari tot din Pătrăuţii de Jos. Tânărul preot de la biserica din satul  Igeşti este Gheorghe Zmoşu-junior. Spun aşa deoarece regretatul său bunic, protoiereul Gheorghe Zmoşu-senior, a fost timp de 26 de ani paroh din bisericii din Cupca, revenind apoi în satul de baştină, unde a păstorit aproape trei decenii la rând. Despre el am scris şi o carte: „Un vrednic slujitor al sfântului altar”.

Satul Pătrăuţii de Jos este satul cu cei mai mulţi preoţi; dar despre asta vom vorbi altădată.

Deocamdată le mulţumim tuturor celor prezenţi la liturghia de sărbătoare, prilejuită de hramul bisericii din Cupca. Pace şi sănătate tuturor şi un sincer Doamne ajută!

ELEONORA SCHIPOR

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI