Doi studenţi ai USV, etnici români din Ucraina şi Republica Moldova, s-au adresat participanţilor sesiunii speciale Interreg Europe de la Bruxelles

Pentru a marca Anul European al Tineretului, în cadrul programului Interreg a fost organizată o sesiune specială de dialog cu tinerii, care s-a desfăşurat în data de 28 octombrie a.c., la Bruxelles, şi a fost dedicată preocupărilor şi propunerilor lor în contextul luptei de durată pentru libertate şi pace a Ucrainei. Interreg Europe este un program de cooperare interregională, cofinanţat de Uniunea Europeană, care se îşi propune să reducă diferenţele între nivelurile de dezvoltare, creştere şi calitate a vieţii în şi între regiunile Europei.

Tinerii invitaţi, Ivan Bacico, etnic român din Republica Moldova, 20 de ani, student la USV, Anna Renata Dulher, 19 ani, etnic român din Cernăuţi, studentă la USV, şi Lana Jalagonia, tânără diplomat la Ministerul Afacerilor Externe al Georgiei, „ambasadori” ai comunităţilor din ţările lor, state partenere ale programului, au luat cuvântul în cadrul conferinţei care a încheiat evenimentul anual Interreg, în ziua dedicată „Youth4Cooperation”.

„Pacea este mai mult decât absenţa războiului” a precizat Daniela Cavini, coordonator de comunicare TESIM (Suport Tehnic pentru Implementarea şi Managementul programelor ENI CBC) şi moderator al sesiunii, pe care a iniţiat-o după ce a discutat pe larg cu tineri voluntari şi refugiaţi din UE şi Ucraina. „Ceea ce îşi doresc tinerii” – a continuat Daniela Cavini – „este educaţie şi locuri de muncă, respectarea drepturilor, libertatea de a călători, de a învăţa, de a trăi. Asta înseamnă pacea pentru ei”.

Ivan Bacico are 20 de ani, provine din Transnistria şi s-a mutat în România, este student la Relaţii internaţionale şi studii europene, în anul II, la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, lucrează cu jumătate de normă şi sprijină refugiaţii ucraineni ca voluntar. În intervenţia sa, Ivan Bacico a vorbit despre necesitatea oportunităţilor de muncă pentru o societate echilibrată şi despre problema şomajului în rândul tinerilor în Republica Moldova. „Salarii mici, condiţii proaste de muncă, o alergare continuă în străinătate: persoanele care nu au un loc de muncă, nu au studii sau nu sunt formate reprezintă mai mult de 18%. Ştiu că este o problemă comună cu Europa, dar nu am putea să o rezolvăm împreună?” a menţionat Ivan Bacico.

Anna Renata Dulher, 19 ani, este din Cernăuţi, unde şi-a lăsat părinţii, doi fraţi şi o soră mai mică. Ea aparţine minorităţii etnice române care locuieşte în Ucraina şi, atunci când a decis să-şi continue studiile superioare în străinătate, a ales Suceava, unde studiază la Facultatea de Istorie şi Geografie, specializarea Relaţii internaţionale şi studii europene, anul II. Pentru Anna, ceea ce este necesar pentru bunăstarea unei societăţi, mai presus de toate, este educaţia: „Educaţia ne învaţă să comunicăm cu persoane din culturi diferite, ne ajută să ne înţelegem şi să ne apreciem unii pe alţii, ne oferă posibilitatea de a trăi independent şi de a fi liberi. Din păcate, nici înainte de acest război, tinerii nu doreau să rămână în Ucraina pentru că nu văd perspective de dezvoltare personală, le lipseşte motivaţia, majoritatea emigrează în UE şi, din păcate, marea majoritate se duc direct la muncă şi nu la studii”.

De fapt, procentul studenţilor ucraineni înscrişi în străinătate s-a triplat în ultimii 10 ani, iar statisticile încă nu iau în calcul exodul masiv din 2022.

Întrebaţi dacă intrarea la UE este relevantă pentru viitorul generaţiilor următoare, Anna nu a ezitat să răspundă: „Problema este că nu toţi tinerii sunt bine orientaţi pe această problemă, a aderării la UE. Cred că este necesar să lansăm o amplă campanie de informare în Ucraina”. Al treilea tânăr participant la dialog a fost Lana Jalagonia, jucătoare de tenis şi iubitoare de fotografie, din Tbilisi, care a studiat diplomaţia pentru că şi-a dorit să vadă o schimbare în lumea ei: „Speram să pot juca un rol în sprijinirea ambiţiei ţării mele de a reveni în familia europeană”.

Pentru a răspunde întrebărilor ridicate de cei trei tineri, la dialog a participat Leonello Gabrici, fost înalt oficial al UE şi expert în politica externă a UE, martor la ultima extindere a UE, care a vorbit despre propria sa experienţă ca tânăr italian care trăieşte la graniţa cu Slovenia. Discuţiile au avut loc sub umbrela proiectului TESIM (Suport Tehnic pentru Implementarea şi Managementul programelor ENI CBC). Fiecare dintre studenţii invitaţi a împărtăşit comunităţii europene aspiraţiile sale, valorile în care crede şi dificultăţile pe care le întâmpină în ţara în care s-a născut. La finalul sesiunii, s-au făcut precizări cu privire la cele 16 programe de cooperare transfrontalieră ENI (Instrumentul European de Vecinătate) CBC, care acoperă 12 frontiere, fiecare dintre acestea contribuind la crearea unui cadru politic favorabil parteneriatului strategic dintre instituţiile oficiale şi tinerii din întreaga lume, cu scopul de a face din pacea în Europa o alegere ireversibilă pentru generaţiile viitoare. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: