„Câtă lumină, şi câtă primăvară!”

„Câtă lumină, şi câtă primăvară!” a exclamat Niculai Barbă, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, joi, 17 noiembrie 2022, la vernisajul expoziţiei artistului plastic Radu Bercea de la Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera” Suceava, manifestare moderată de managerul instituţiei-gazdă, Gheorghe Gabriel Cărăbuş.

Exclamaţia a fost primită de toată lumea, înfrigurată, marcată de ploaia rece intrată şi sub umbrele, cu aprobare, cu multă căldură.

„Lumina” şi „primăvara”, a explicat Niculai Barbă, referindu-se la firea surâzătoare, pozitivă a lui Radu Bercea, neresentimentară, în ciuda unui trecut care îi explică apartenenţa la Asociaţia foştilor deţinuţi politici din România, a cărei filială judeţeană de altfel o şi conduce. Şi pentru că îi preţuieşte nu numai firea, l-a invitat pe Radu Bercea să se alăture artiştilor care „au ceva de spus despre Ciprian Porumbescu”, pe care în 2023 îl vom omagia la 170 de ani de la naştere şi la 140 de ani de la stingerea din viaţă.

Deputata Mirela Adomnicăi, invitată de moderator să ia cuvântul, şi-a declinat calitatea oficială, mărturisind că a venit ca admiratoare a artistului şi a omului, un model de bun-simţ şi modestie. Dar dacă tot s-a ajuns la funcţii, s-a bucurat public de faptul că în perioada în care a fost prefect a avut iniţiativa înscrierii lui Radu Bercea în Cartea Valorilor Bucovinene.

În continuare, Gheorghe Gabriel Cărăbuş a prezentat biografia lui Radu Bercea, cu menţionarea numărului impresionant de expoziţii în ţară şi străinătate – peste 300, cu numeroase recunoaşteri, judeţene, naţionale şi internaţionale. Numirea locului naşterii – Cuciurul Mare (Storojineţ), l-a făcut pe Alexandru Ovidiu Vintilă, preşedintele Societăţii Scriitorilor Bucovineni, să observe cu glas tare că tot acolo a venit pe lume cunoscutul literat Mircea Streinul.

Artistul plastic Mihai Pânzaru-PIM şi-a exprimat la rându-i preţuirea pentru felul neirosit în care îşi petrece anii seniorul Radu Bercea, i-a dorit viaţă lungă şi un catalog-album Opera Omnia, propunând o serie de astfel de apariţii, sub egida Consiliului Judeţean Suceava, la Centrul Cultural „Bucovina”, dedicată artiştilor Bucovinei.

O intervenţie substanţială a semnat pictorul Constantin Ungureanu-Box, o privire pertinentă asupra creaţiei lui Radu Bercea, după ce i-a refuzat poetic calificativul de „condamnat”, „condamnaţi sunt numai răufăcătorii”, considerând că asemenea lui Ovidiu a avut parte de „surghiun”. Apreciindu-i instrucţia solidă, în vremuri de mare seriozitate, academică, la Şcoala de Arte Plastice şi Decorative „Octav Băncilă” Iaşi, care se regăseşte în tehnica punerii în pagină, compoziţiei, perspectivei, Constantin Ungureanu-Box i-a lăudat mai ales grafica militantă care îl înscrie între puţinii artişti militanţi din Bucovina şi care îl apropie până la un punct de Octav Băncilă. Şi lucrările din expoziţia vernisată merită preţuite, acestea îi pun însă în lumina calităţile de artist decorator, care îi evocă neoclasicismul francez, epoca galanteriei, cultul obiectului frumos.

Cu doriri de bine i s-au adresat de asemenea Constantin Horbovanu şi Cezar Straton, oameni ai condeiului, precum şi preotul paroh Mircea Bejenar din Tişăuţi. De mai departe, l-au salutat cu gânduri bune stavrofora dr. Gabriela Platon, stareţa Mănăstirii Voroneţ, îndeosebi pentru ilustrarea cărţii „Poeziile Măicuţei”, şi Constantin Bulboacă, pentru grafica recentei sale cărţi, iar din public, venit special pentru vernisaj din Gura Humorului, Gheorghe Solcan, poate autorul cu cele mai multe cărţi având coperta, ilustraţiile de Radu Bercea.

Radu Bercea a mulţumit pentru momentul deosebit pe care îl trăieşte graţie oamenilor deosebiţi care l-au onorat cu prezenţa lor, care îl onorează cu prietenia şi preţuirea lor.

Au zâmbit, bucurându-se de bucuria creatorului lor, bufniţa, cocoşul, caii şi florile de pe simeze.

Apoi, urmând unei revelaţii din public, „Uitaţi-vă, ninge!”, toate privirile s-au îndreptat spre uşa deschisă a Secţiei Cărţilor de Artă, în cadrul căreia o fereastră dând spre parc, părea rama unui tablou cu un copac de aramă, printre ale cărui ramuri puternice coborau albi, luminoşi fulgi de zăpadă. Un tablou de Radu Bercea!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: