Mănăstirea „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Rădăuţi a fost binecuvântată cu o nouă stareţă

La numai două zile distanţă de începutul postului urcător spre bucuria Naşterii Domnului, 13 noiembrie 2022, obştea Mănăstirii „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” a trăit bucuria primirii unei noi stareţe a aşezământului monahal. La ceas de vecernie, stavrofora Ecaterina Lichi, cea care s-a implicat trup şi suflet, alături de alţi ostenitori, în lucrarea realizată în ultimii unsprezece ani la Aşezământul de copii „Sfântul Ierarh Leontie” din Municipiul Rădăuţi, a fost hirotesită stareţă de către Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

În sunetul clopotelor, ierarhul a fost întâmpinat de numeroşi credincioşi, de soborul slujitor, precum şi de copii de la Aşezământul „Sfântul Ierarh Leontie” îmbrăcaţi în costume populare, cu flori în mâini, momentul fiind urmat de instalarea maicii Ecaterina Lichi în demnitatea de stareţă a mănăstirii închinate Maicii Domnului.

Arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a dat citire actului prin care Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic o numeşte în ascultarea de stareţă pe stavrofora Ecaterina.

Preasfinţia Sa i-a oferit maicii toiagul de stareţă, obiect care simbolizează autoritatea, responsabilitatea şi buna păstorire pe care le are de îndeplinit în cadrul obştii monahale încredinţată ei de Dumnezeu.

Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu” de la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, dirijat de arhid. Ilie Leonte.

De-a lungul timpului, prin activităţile desfăşurate în cadrul Aşezământului Sfântul Ierarh Leontie, maica Ecaterina a sădit în sufletul copiilor dragostea pentru Biserică, pentru valorile autentice, copiii arătând evlavie către Preamilostivul Dumnezeu şi Sfinţii Săi, îndrăgind totodată cântecul şi portul popular românesc. Prin dragostea, bunătatea şi purtarea de grijă a peste 130 de copii ai Centrului, stavrofora Ecaterina Lichi împlineşte în continuare şi rolul binecuvântat de mamă şi de psiholog.

După hirotesia maicii întru stareţă a Mănăstirii cu hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” prin citirea rugăciunilor de binecuvântare şi prin înmânarea toiagului, Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt de încurajare pentru misiunea pe care maica stareţă o va împlini.

„Maică Ecaterina, v-aţi ostenit mult cu suflete gingaşe. Şi pregătirea pe care o aveţi v-a ajutat şi nădăjduiesc să vă ajute şi de acum înainte. Purtaţi numele unei sfinte pomenite tot în luna aceasta, care este ocrotitoarea tuturor acelora care se doresc a fi iubitori de înţelepciune. Nu doar cu înţelepciunea cea din cărţi şi din experienţa psihologiei umane veţi reuşi să cârmuiţi această obşte, ci cu înţelepciunea despre care Sfântul Apostol Pavel în Epistola I către Corinteni, zice că este de Sus, de la Domnul. Pe această înţelepciune v-o cerem de la Dumnezeu noi toţi care suntem de faţă, părinţi împreună slujitori şi credincioşi, pentru că veţi avea mare nevoie de ea. Mă rog lui Dumnezeu ca această înţelepciune să rodească în această obşte şi să vă bucuraţi de aceste roade. Mă rog lui Dumnezeu să dăruiască obştii acesteia care se osteneşte aici duh de ascultare şi de rugăciune pentru maica stareţă, pentru obştea în sine şi pentru toţi credincioşii care vin aici.”

Alături de copiii şi personalul centrului, evenimentul, desfăşurat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Calinic, a adus împreună autorităţi locale, reprezentanţi ai Centrului Eparhial Suceava, clerici şi maici stareţe de la mănăstirile bucovinene, precum şi prieteni ai Aşezământului de copii „Sfântul Ierarh Leontie”.

În încheiere, maica stareţă a rostit un cuvânt de mulţumire şi recunoştinţă adresat Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Calinic, pentru încrederea şi binecuvântarea acordate, Preasfinţitului Părinte Damaschin Dorneanul pentru prezenţă şi pentru cuvântul adresat şi tuturor celor de faţă, pentru dragostea şi împreuna rugăciune, asigurându-i de continuarea lucrării încredinţată de Bunul Dumnezeu.

„Astăzi, acum, este un nou moment de bilanţ pentru mine, când privesc în urmă cu mulţumire, dar şi cu nădejde pentru mai departe. Deşi sunt conştientă în fiecare clipă de vremelnicia rolului şi a locului meu în lumea aceasta, nu pot să nu îmi fac zilnic noi şi noi planuri, proiecte, speranţe sau griji. Cu atât mai mult acum, când îmi este încredinţată această misiune importantă. Desigur, în această ipostază în care mă voi afla de astăzi înainte, nu o va exclude pe cea de până acum, anume cea de soră, mamă, cârmuitoare a sufletelor copiilor Aşezământului Sfântul Leontie. Este imposibil, de altfel, să abandonez sau să neglijez în vreun fel ceea ce mai bine de 10 ani am construit şi şlefuit alături de părintele arhimandrit Iustin Tănase, directorul aşezământului, şi de întreaga echipă de profesionişti de la aşezământ. Împreună am consolidat o mare familie creştină, tradiţională şi adaptată timpurilor, căutând permanent să urmăm Calea, Adevărul şi Viaţa. Mă voi strădui ca şi de acum înainte să mă implic cel puţin la fel de mult în poveştile tuturor copiilor, în reuşitele, bucuriile, dar şi neajunsurile sau necazurile fiecărei zile din vieţile lor, întărind totodată legătura şi apropierea dintre această mănăstire şi aşezământ. Pe acestea din urmă le desparte doar o alee de câteva sute de metri, dar le apropie multe perspective frumoase de bun augur pe care cu smerenie sinceră nădăjduiesc să le facilitez cu toată priceperea şi dedicarea ce îmi stau cu putinţă.”

Piatra de temelie a aşezământului monahal închinat „Intrării în Biserică a Maicii Domnului” a fost aşezată cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Pimen în anul 2010, la iniţiativa arhim. Iustin Dragomir, stareţ al Mănăstirii Bogdana la acea vreme. Cinci ani mai târziu, la 7 noiembrie 2015, biserica mănăstirii a fost sfinţită de un sobor de ierarhi condus de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Mănăstirea este situată în imediata apropiere a Aşezământului „Sfântul Ierarh Leontie”, centru care găzduieşte în acest moment 135 de copii în cadrul caselor de tip familial.

Pe lângă îndeplinirea responsabilităţilor părinteşti, Aşezământul „Sfântul Ierarh Leontie” pune la dispoziţia beneficiarilor săi o multitudine de activităţi educaţionale, de comunicare-socializare, de stimulare a creativităţii şi descoperire a talentului, de autoîngrijire şi autogospodărire, – necesare dezvoltării optime şi pregătirii pentru viaţa de adult, precum şi cursuri extraşcolare, în vederea facilitării reintegrării socio-profesionale.

IRINA URSACHI,

ArhiepiscopiaSucevei.ro

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: