Conferinţele pastoral-misionare – mijloace de intensificare a rugăciunii şi de aprofundare a comuniunii

Într-o atmosferă duhovnicească de o frumuseţe aparte, clericii din Eparhia Sucevei şi Rădăuţilor au participat la conferinţele pastoral-misionare, în care s-au împărtăşit din Liturghia euharistică şi din liturghia cuvântului de zidire sufletească. Seria conferinţelor a fost inaugurată în protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, loc de o frumuseţe aparte hărăzit din vechi răstimpuri să fie leagăn al bucovinenilor liberi în duh şi în simţire. A urmat apoi ţinutul plin de aşezări odihnitoare şi izvorâtor de cultură al Fălticenilor. Apogeul întâlnirilor l-a oferit cetatea Sucevei, unde peste 240 de slujitori din cele două protopopiate ale municipiului au fost părtaşi momentului unic, memorabil şi, nădăjduim, repetabil.

Ca o încununare printr-un urcuş din slavă în slavă a fost simţită conferinţa pastoral-misionară din Protopopiatul Rădăuţi.

Având binecuvântarea şi ascultarea de a participa la aceste conferinţe, pot mărturisi că toate au avut revărsări de daruri comune şi distincte. Cu bucurie derulăm imaginile întipărite în minte şi emoţiile adăpostite în inimă. Rămân profund marcat de următoarele aspecte întâlnite în toate protopopiatele:

> Bucuria preoţilor de a sluji laolaltă cu ierarhii locului;

> Strădania părinţilor protoierei şi a colegilor din cancelaria protopopiatelor de a face ca întâlnirile să aibă toate „ingredientele” necesare unui context favorabil comuniunii;

> Temele rânduite de Sfântul Sinod în acest an al rugăciunii şi al sfinţilor isihaşti au fost abordate cu smerenie şi responsabilitate;

> Atenţia părinţilor care au pregătit referatele, pentru a nu cădea în derizoriu sau în formalism;

> Frumoasa colaborare dintre parohii şi mănăstiri în organizarea evenimentelor;

> Prezenţa activă a părinţilor consilieri, care s-au arătat receptivi şi atenţi la nevoile preoţilor. Slujirea ierarhilor eparhiei cu toţi preoţii rânduiţi în diferite comunităţi a conturat o imagine frumoasă a unei sinodalităţi extinse. Apropierea duhovnicească a preoţilor de ierarhii locului s-a concretizat prin primirea din mâna acestora a cinstitului Trup şi Sânge al Domnului, care se roagă pururea ca toţi să fie una; o unitate în diversitate (Ioan 17, 21).

Foarte importante s-au dovedit a fi şi luările de cuvânt ale preoţilor. La fel ca în vremea sinoadelor locale sau ecumenice, aceştia au adus în atenţia ierarhilor şi a fraţilor preoţi împlinirile şi neîmplinirile lor pastoral-misionare. La fiecare solicitare au primit răspuns părintesc şi sfaturi care au întrînsele sămânţa rodirii, pentru că au fost experimentate în frumoasa actvitate pastorală şi misionară a ierarhilor noştri.

La fel de importantă a fost şi agapa frăţească de la sfârşitul fiecărei conferinţe, aprofundând cu acest prilej îndemnul de veacuri al părinţilor duhovniceşti de a fi împreună la slujbă, la ascultare şi la masă. Exprimate frumos prin cele două lucrări numite generic ale Martei şi Mariei, redate în dicton latin ora et labora, conferinţele pastoral-misionare din anul 2022 rămân înscrise în sufletele slujitorilor şi în istoria frumoasă a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Pr. FILARET RUSCAN, ArhiepiscopiaSucevei.ro

Foto: ArhiepiscopiaSucevei.ro

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: