Alfabetar de pandemie (şi nu numai)

Anul spălării pe mâini…

America. În America, 40% dintre naşteri sunt ale femeilor nemăritate. 42% dintre jucăriile vândute pe glob sunt cumpărate de părinţii americani, deşi numai 3,1% dintre copiii lumii trăiesc în Statele Unite. În fiecare zi, în Statele Unite se servesc 400 kmp de pizza. Un american consumă resurse cât 32 kenyeni. Unu din trei americani este obez.

Angajare. – Şi ce-aţi făcut în anul 2021? – Păiii… m-am spălat pe mâini… P.S. E tipic românesc, de altfel, şi nu doar în pandemie!…

Blat. Sunt de cinci zile în carantină şi nu-mi mai merge netu’ prin wireless de două zile. Cred că bulangiu’ ăsta de vecin iar a uitat să plătească factura!

Bosumflată. În spatele fiecărei femei bosumflate stă un bărbat care nu ştie ce-a greşit!

Casă. Conform ideogramei chineze care o defineşte, casa este figurată printr-un acoperiş şi o… femeie.

Călătorie. „Cel care nu-şi părăseşte casa spre a vedea întreg pământul plin de minunăţii, acela-i ca o broască într-o fântână.” (Pancatantra)

Ceartă. Ziua de izolare numărul 14: M-am certat cu mine. Nu mai vorbesc deloc cu mine însumi. Nu mă mai suport!

Dezbinare. „Partea de vest a Ucrainei, reprezentată de naţionaliştii ucraineni, optează pentru independenţă deplină faţă de Moscova, orientare spre Occident şi integrare în structurile euroatlantice, în timp ce rusofonii din est şi din sud (în special din Peninsula Crimeea şi Bazinul Doneţk) doresc dezvoltarea unor relaţii de cooperare strânse cu Federaţia Rusă şi integrarea Ucrainei în structurile economice, politice şi de securitate ale Uniunii Vamale Euroasiatice conduse de Kremlin. Politica lui Gorbaciov de disoluţie deliberată a URSS de după întâlnirea de la Reykjavík cu Reagan, din 1988, a avut ca efect o recrudescenţă a naţionalismului etnic al ucrainenilor, care şi-au proclamat independenţa pe 24 august 1991, ca urmare a puciului militar de la Moscova, folosindu-se de situaţia de paralizie a guvernului central sovietic. Independenţa de stat a Ucrainei a fost proclamată şi, ulterior, recunoscută în graniţele Marii Ucraine a lui Stalin – Hruşciov, cu 20% etnici ruşi trăind într-o zonă destul de compactă în estul ţării şi formând o majoritate relativă în populaţia Crimeei. Anii care au urmat au adus ireversibil falia cu Rusia vecină…” (Michael T. Horovitz, „Ucraina şi Rusia, iubire şi ură”)

Epilare. Cum se numeşte epilarea pe timp de pandemie? – Flocdown.

Ecologie. La limită, ecologistul perfect ar fi omul care reuşeşte să trăiască şi să moară fără a lăsa absolut nici cea mai mică urmă a trecerii sale pe Terra.

Fals. Atenţie: peste 80% dintre pilulele de Viagra comercializate pe Internet sunt false! Aşa că mai bine pune-ţi pofta-n cui că vei putea să-ţi pui foarte ieftin cuiu-n poftă…

Ghinion. Te chinui un an să strângi bani pentru vacanţă şi, brusc, primeşti invitaţie la o nuntă…

Happiest. „Cel mai fericit e acela care ştie să râdă de el însuşi: el nu va înceta niciodată să se amuze.” (J. Folliet)

Inflaţie. Soţia către soţul său, economist: – Ce naiba este inflaţia asta? Nu pricep, explică-mi… Soţul: – Mai demult aveai 90 – 60 – 90. Acum ai 110 – 150 – 140. Cu toate că ai totul mai mare ca înainte, valoarea ta a devenit mult mai mică decât înainte. Asta este inflaţia…

Întâmplare. „Întâmplarea… nu e decât rodul tuturor deciziilor sorţii. Pe care nu le cunoaştem. Şi nu le vom putea descifra… niciodată!” (Poincare)

Junglă. În junglă totul e comestibil. Şi eu, şi tu…

Laşitate. Laşitatea este un aspect al condiţiei umane în care unele părţi nu sunt doar mai întunecate, ci şi mai greu de privit în faţă; este adesea evazivă, tinde să se ascundă, tocmai pentru că ştie că nu este acceptabilă moral. Mulţi dintre cei mai răi laşi sunt tocmai cei care îşi ascund laşitatea în spatele prudenţei şi bunului simţ sau uneori în spatele unor valori care ar părea opuse, precum acel militarism totalitar şi acel naţionalism exaltat care, a spus Primo Levi, au servit la ascunderea „unui val de laşitate”.

Măsuri. Întrebare către Radio France: Aflu din presă că vreo cinci deputaţi şi vreo trei senatori din actualul Parlament… au coronavirus! Pe vremea alarmei cu „vaca nebună”, toate bovinele bolnave au fost imediat executate! Cu ăştia… ce naiba facem!?

„Onorariu”. Un client parcurge nota de plată tocmai primită de la avocatul său: – Da, bine, nu am nimic împotriva plăţii cinei, la care totuşi am crezut că dumneavoastră m-aţi invitat, dar ce vrea să însemne asta: „Sfat acordat la masa de seară, în restaurant, 500 de lei“? – Vă aduceţi aminte, atunci, la cină, v-am recomandat ştiuca în sos de vin, cu garnitură de trufe proaspete… era specialitatea casei… Iar dvs. aţi fost de acord cu meniul propus!

Pas. Cu vremea mergi în pas, dacă poţi…, nu la pas. (T. Muşatescu)

Prevedere. Nu că aş vrea să mă laud… dar eu începusem să-i evit pe amicii mei „virusaţi” încă înainte de pandemie…

Răzbunare. Soţia îl întreabă pe soţ: – L-ai văzut pe tipul care m-a salvat când eu era să mă înec? – Nu, dar pun eu mâna pe el!

Sacrificiu. Dorinţă supremă pe care fiecare femeie o poartă în suflet, precum bobocul înflorirea. P.S. Minunat…

Scuze. Farmacistul aleargă după client: – Scuzaţi-mă, în loc de calmant, v-am dat o tabletă de cianură. – Şi este mare diferenţa? – Şi încă ce mare!!! Cianura este mai scumpă cu 50 de lei.

Telefon. Primesc atât de multe informaţii despre coronavirus pe telefonul meu încât încetează să mai sune. Doar tuşeşte!

Veterinar. Oare amu, cu variola maimuţei, tre’ să ne înscriem şi la veterinar sau rămânem pe medicul de familie?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: