Alfabetar de pandemie (şi nu numai)

Când ne va fi şi nouă bine?…

Angajare (după pandemie). Bulă se prezintă la un interviu de angajare. – Aveţi experienţă!? – Da! Destulă! Caut de 3 ani un job!

Alzeimer. Andrii Popa (relevat, nouă, în poezie de V. Alecsandri, apoi, citat, cântat, nemurit atât de „phoenicşi”, cât şi, indirect de către regretatul Vali Sterian) a fost primul haiduc suspect de Alzheimer: el nu mai ştia, bietul, „unde-s pistoalele / unde-s pumnalele / caii şi flintele haiducilor”…

Ani (la români). Anul 2021: Când naiba o să ne fie şi nouă bine? Anul 2022: Şi când te gândeşti ce bine ne era!…

Bătrîneţe. „Alături de o alimentaţie raţională şi de exerciţiile fizice, viaţa spirituală este un factor indispensabil longevităţii. Bătrâneţea este neputinţa de a gândi şi de a munci. Adevărata longevitate este întotdeauna activă – atât intelectual, cât şi fizic.” (Ana Aslan)

Bioterorist. „Natura ne este prietenă, dar atunci când oamenii strică echilibrul în goana lor nemăsurată după bani şi resurse, aceeaşi natură poate deveni cel mai redutabil bioterorist. Pandemia nu s-a terminat, uitaţi-vă ce se întâmplă în Coreea de Nord, în China, în alte zone. Virusul acesta circulă în continuare, creează în continuare variante şi subvariante.” (prof. dr. Emilian Popovici, epidemiolog)

Boicot. Nu am cumpărat, cum făceam de obicei, calendarul ilustrat de perete pe anul 2022, deoarece producătorul său nu mi-a garantat că eu voi fi în viaţă atunci când se va întoarce ultima lui filă.

Capital. Marx a fost urmărit toată viaţa, ca de un blestem, de lipsa banilor. La Londra, întreaga familie trăia înghesuită în două camere mici, adesea „asediate” de creditori furioşi. În iarna anului 1852, una foarte geroasă, toţi membrii familiei au fost nevoiţi să rămână câteva săptămâni în casă, pentru că puseseră toate paltoanele amanet! Autorul „Capitalului” ştia însă să facă haz de necaz: „Nu cred să fi scris cineva mai mult despre bani, având atât de puţini ca mine…”.

Carne. Consumul excesiv de carne dăunează grav sănătăţii. În mod cert, sănătăţii… animalelor!

Coafor. În fine, am reuşit să mă programez la coafor: sunt înscrisă pe 22 decembrie, la ora 12. Ura!

Demnitate. „Acum 330 de ani (cronicarul Miron Costin – n.a.) a fost decapitat pe motiv politic, pentru că «a stat pentru ţară», împotriva domnitorului şi a birurilor. Ştim de la Neculce, martor al timpului aceluia, că adesea, «la masă», Miron Costin îi spunea domnitorului Constantin Cantemir: «Mai des cu paharele, măria ta, şi mai rar cu rânduielile, că ţara este iertată de la Poartă…». După multe vorbe de acest fel, Miron şi fratele său «au căzut la bănuială de şi-au pus şi capetele». Un model uman de curaj civic, pierdut astăzi pentru poporul nostru ce trece printr-o şcoală în care aproape că nu se mai predă istoria trecutelor secole româneşti.” (Elvira Sorohan)

Dragoste. Focul sacru nu se aprinde cu chibrituri. Dragostea a murit în clipa când rămâi singur în doi. (Tudor Muşatescu)

Dubii. Pentru prima oară în istorie, după îndelungata izolare la domiciliu, bărbaţii nu vor mai avea… dubii de paternitate. Oare?!

Egoist. Unul care nu se gândeşte deloc la… mine.

Febră. – Iubito, ard, sunt încins acum, când te strâng în braţe! Hai! – Ia du-te tu mâine, iubi…, şi fă-ţi testul COVID… Şi apoi, mai vorbim… Că nu fug…

Gelozie. La telefon: Ea: – Ce faci, dragă? Unde naiba… tot întârzii!? El: – Sunt la Spitalul de Urgenţă. Ea: – Aoleu! Cum la Urgenţă? Ce faci acolo? El: – Fac la dreapta, pe Floreasca!

Guvern. (pentru franco(a)foni şi… eventual… bâlbâiţi –glumesc): „Tous les gouvernements… mentent.” Mamă… ce mi-a mai plăcut acest „jeu de mots”!

Hapciu. Din pricina pandemiei, Albă-ca-Zăpada a rămas numai cu şase pitici din cei şapte: Hapciu a fost pus în carantină!

Impozit. Ne mai rămân, totuşi, câteva „bunuri” pe care statul încă nu le poate impozita: bogăţia sufletească, fericirea intimă, speranţa…

Jus. Îmi place modul în care acest suc de portocale adaugă vitamine şi calciu în vodca mea.

Lemn. Lemnul se sculptează uşor, pentru că seamănă cu omul. Are sufletul cald…. Şi n-are viaţă lungă….

Matrimonială. Caut un bărbat sănătos, înalt, cu constituţie atletică. Că nu mai reuşesc să-mi văruiesc, singură… tavanul! P.S. Ce trist anunţ…

Moarte. „Pe oameni îi aşteaptă după moarte ceea ce nu bănuiesc şi nici nu-şi închipuie.” (Heraclit)

Nuntă. În Coreea de Sud (cea capitalistă!) este atât de important să ai mulţi, cât mai mulţi invitaţi la nuntă, încât se apelează la anumite agenţii specializate, care îţi aduc, contra cost, evident, zeci de „invitaţi falşi”… Măi, să fie…!? Nu ştiusem că socrii/cuscrii din Coreea sunt, iată, neamuri directe cu cei din Cajvana, Vicov etc…

Parkinson. Doctorul: „Omule, bei atât de mult că îţi tremură mâinile!?”. Pacientul: „Nu, doctore, mai mult vărs pe jos.”

Patrie. Patria este ca femeia, nu trebuie să stai non-stop în preajma ei.

Rebusist. (e pentru francofoni, scuze!): V-aţi prins? Vă spun eu: totul a fost anunţat din timp! Anagrama lui „chauves-souris” (liliac) este „souches a virus” (tulpini de virus).

Salvare. Am găsit leacul cel mai bun pentru COVID: nu mă mai uit la televizor!

Sfat (pentru holtei). Cică fetele cu ţâţele mici sunt mai harnice, pentru că ele nu pot sta cu mâinile-n sân!

Ştiinţă. „Cu cât ştiinţa se extinde mai departe, cu atât se ivesc mai multe probleme.” (Goethe, „Faust”)

Telemuncă. Menajera mea tocmai a sunat să-mi spună că urmează să presteze în regim de telemuncă. Ea mă va contacta de acasă prin telefon, pentru a-mi spune ce să fac şi cum să o fac.

Umor. Umorul adevărat este haz cu studii universitare. A nu se confunda cu mitocănia veselă. (Tudor Muşatescu)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: