Vesel ești de neînvins

„Drag ni-e cântecul şi jocul” poate fi titlul unei emisiuni folclorice, dar este, sigur, şi sloganul nescris al conducerii politico-administrative în Suceava! Valabil la toate nivelurile şi în diferite forme, de la organizarea zilelor comunelor (oraşelor) până la denumirea şoselelor în cinstea marilor interpreţi de muzică populară.

Atitudinea este perfect justificată şi aprecierea populaţiei garantată! Românilor la place la nebunie să se distreze! Entuziasmul este mult mai redus pentru alte activităţi! Ion Creangă spunea: „Românii ar vrea să fie o zi lucrătoare pe an! Şi atunci să se nimerească o nuntă”. Iar cei ce urmăresc rezultate bune în alegeri exploatează la maxim aceste ocazii!

Primarii tuturor localităţilor organizează festivităţi în beneficiu dublu; adună voturi pentru ei şi se „lipesc” de şefii de la judeţ sau parlamentari! Iar „şăfii cei mari ” străbat cu veselie judeţul, de la Hora de la Bucşoaia la cea de la Prislop, trecând prin Botoşana, Fântâna Mare etc.

Am remarcat că la Festivalul „Nicolae Labiş” şefii au fost înlocuiţi de politicieni din „rândul doi”! Probabil şi-au adus aminte că au luat notă mică la Română pentru că au uitat versurile de la „Moartea căprioarei”! Greşesc profund cei care bârfesc că la sărbătoarea de la Mălini nu prea se adună voturi!

Participarea şi implicarea în organizarea de evenimente cultural-folclorice are un efect pozitiv asupra politicienilor după „lansarea la vatră”! Cunoştinţele şi abilităţile (know-how în zilele noastre, că ne-am englezit!) dobândite pot şi trebuie valorificate în construirea unei cariere de impresar artistic! În organizarea de nunţi, botezuri, tăieri de moţ foştii politicieni s-ar simţi ca peştele în apă (cu vin = şpriţ!). Avem un exemplu celebru în acest sens, dar cu o evoluţie inversă. Rareş Bogdan s-a lansat în Bucureşti, unde se hotărăşte totul, cu prezentarea Revelionului lui Vanghelie (Vanghelion pentru cunoscători)!

Ar fi excelent ca, la taberele de vară ale tineretului, să împărtăşească din tainele meseriei de prezentator – organizator de spectacole, sub toate aspectele inclusiv nuanţa de ruj adecvată momentului! Am avea politicieni în devenire „multilateral dezvoltaţi”!

Se pune întrebarea, legitimă, dacă transformarea politicienilor în „profesionişti ai spectacolului” va afecta România… Unii vor că ar dori să plece oriunde, numai să nu-i mai vadă ţinând discursuri sforăitoare (adică sforăi când vorbesc?) sau să audă promisiuni fără finalizare pa care le repetă periodic (cei cu imaginaţie anual, ceilalţi la şase luni)!?? Întrebarea rămâne deschisă pentru că nu putem să închidem nici un subiect când e vorba de politicieni! Ei fac alergie la cuvântul „închidere” dintr-un motiv pe care nu-l cunosc. Dumneavoastră?

Problema este că „motorul politicilor” în România îşi dirijează toată energia pentru claxon! „Claxonul” trebuie să sune cât mai tare şi melodios pentru a anestezia ascultătorii! Dar acel „motor” ar trebui angrenat în a pune în ordine harababura în legislaţie, a da coerenţă acţiunilor din administraţie, diplomaţie, politicilor economice, investiţiilor publice etc. Pentru asta sunt insuficiente vocea bună şi talentul de a juca „bătuta” cu strigături (nu mă refer la „bătuta” cu urlete a jandarmilor). Mai trebuie şi altceva!

Revenind la realitatea zilei, trebuie să mărturisesc că mă abţin, pe cât posibil, „să miştocăresc” ştirile şi prezentatorii de la TV, pentru că ar fi un umor negru teribil raportat la ceea ce se întâmplă! Îi las în plata Domnului, dar nu de tot! Unele „realizări” nu le putem ierta!!

 DAN STRUTINSCHI

 P.S. 1 O fi vreo statistică a numărului de cerşetori la 1.000 de locuitori în România? Nu cred. Dar Suceava ar fi sigur pe podium! Îi atragem pe cei din judeţ, dar şi din judeţul vecin şi prieten – Botoşani. Aici suntem în top! Şi ne ajută cei cărora le este „ruşine” să-şi murdărească mâinile cu ei.

P.S. 2 Dictatorul din Coreea de Nord a lansat o „rafală” de rachete care a speriat Orientul Îndepărtat! A făcut-o la comanda Chinei sau din proprie iniţiativă? Aştept o opinie avizată din partea consulului sud-coreean de la Rădăuţi! Dacă nu, măcar lista de preţuri la electrocasnicele Samsung.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: