Val după val…

> Adi PÎRGARU

Imediat după 1990, a fost primul val de plecări româneşti în străinătate. Atunci, inşi nemulţumiţi total, asupriţi, dizidenţi, tot felul de băieţi de-ai noştri, mai bine pregătiţi sau nu, au luat calea Vestului. Au stat în aziluri, au fost „prigoniţi” de fostul regim, dar s-au descurcat cum au putut câţiva ani buni acolo în Occident…, după care cei mai mulţi s-au întors acasă şi şi-au găsit un rost.

A urmat apoi valul doi de plecări din patrie, atunci când din România au mers în Vest meseriaşii. Văzând sau auzind ce posibilităţi sunt, cei mai buni lucrători din România au riscat; dar nu foarte mult. Cei mai buni instalatori, zidari, medici, bucătari, cam tot ce a fost mai de valoare în Est a ales să plece de acasă

pentru un viitor mai bun şi un salariu exponenţial mai mare faţă de cel românesc. Aceştia au şi reuşit să-şi facă un viitor în altă ţară, au şi copii născuţi pe alte meleaguri. Ei reprezintă un element deosebit; singuri spun că le tremură barba la auzul unui cântec popular românesc şi ştiu că sunt respectaţi în ţara de adopţie, dar nu au prieteni printre nativi, de-a pururi.

Al treilea val de plecări din România a fost cel al „naşilor” sparanghelului şi al badantelor. Aceşti oameni au fost obişnuiţi cu munca grea, dar apoi s-au obişnuit şi să fie plecaţi de acasă. După un timp petrecut în familie, cam scurt, ei „ardeau” de dorinţa să se întoarcă la viaţa din Vest. Un regretat prieten de-al meu, într-un moment de sinceritate maxim, mi-a spus că îşi rugase soţia să nu plece de acasă şi să rămână cu el şi copilul, că-i plăteşte el salariul din Italia. Răspunsul a fost negativ.

Atunci când pleci de acasă în „misiune” şi laşi în urmă copii în grija bunicii sau a tănticii, nu trebuie să te mire faptul că eşti considerat „acasă” un fel de semistrăin pe care-l recunoşti doar din poze. Să nu fii surprins când, după o lingură de borş de sfeclă şi o mămăligă cu brânză, ai să fii întrebat dacă mai ai ceva „mălai”.

E bine să nu sacrifici bucuria copiilor pentru mulţumirea ta, care e cam personală şi în mod clar efemeră.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI