Eclipsa de Soare din 25 octombrie 2022

Marţi, 25 octombrie 2022, va avea loc o eclipsă parţială de Soare. Aceasta va fi vizibilă în Europa, vestul Siberiei, Asia Centrală, sud-vestul Asiei si din nord-estul Africii.

După cum se ştie, o eclipsă de Soare apare atunci când Luna se află între Soare şi Pământ, iar umbra sau penumbra Lunii cade pe suprafaţa Pământului.

Dacă linia Soare Lună (SL) trece aproape de polii Pământului (P), mai la nord sau mai la sud de aceştia, pe Pământ cade numai penumbra Lunii şi eclipsa este parţială. (Fig. 1)

Când linia Soare Lună traversează suprafaţa Pământului, atunci pe Pământ cade umbra Lunii şi eclipsa este totală. În fig. 1 putem vedea schema producerii eclipselor parţiale iar în fig.2 schema producerii unei eclipse totale. (Fig. 2)

Suprafaţa din discul Soarelui care este acoperită este descrisă de două mărimi: magnitudinea eclipsei şi obturarea.

Prin magnitudine se înţelege raportul dintre diametrul aparent al Lunii (corpul care eclipsează) şi diametrul aparent al Soarelui (corpul eclipsat).

Obturarea este mărimea discului Soarelui acoperit de discul Lunii exprimată în procente.

În cazul de faţă, obturarea discului Soarelui atinge valori maxime în jur de 82% în zona Polului Nord, 80% în vestul Siberiei, 70% în China, 63% în Norvegia, 47,5% la Odesa, 45,42% la Chişinău, Roma – 15,7%, Paris – 13,71%.

În fig. 3 putem vedea imagini cu obturarea discului Soarelui pentru Europa prezentate de Magda Stavinschi pe Facebook.

 În ţara noastră, cea mai mare acoperire a discului Soarelui este în partea nord-estică, iar cea mai mică în partea sud-vestică, de ex. Botoșani – 43,5%, Constanţa – 41,28%, Timişoara – 33,7%, Satu Mare – 38,31%.

Dacă ne referim la judeţul Suceava, acoperirea maximă a discului Soarelui este cea mai mare in zona estică şi cea mai mică în zona vestică, de ex: Siret – 42,83%, Fălticeni – 42,55 Izvoarele Sucevei – 41,4%, Vatra Dornei – 41,15%.

La Horodnic de Jos, unde noi vom face observaţii, Soarele va fi acoperit în proporţie de 42,39%, vezi fig.4.

Aici eclipsa va începe la: 12h, 21m, 44s, va atinge maximul la 13h, 33m, 45s şi se va termina la 14h 45m, 32s. Durata eclipsei va fi de 2 ore, 23 minute şi 48 secunde.

În imaginea alăturată putem vedea cum va arăta Soarele la maximul eclipsei văzut din Horodnic de Jos. (Fig. 4).

Dacă accesam pe internet „Partial Solar Eclipse on October 25 2022”, putem afla date şi imagini cu maximul eclipsei pentru fiecare localitate din judeţul Suceava şi, evident, din întreaga lume.

Stând cu faţa spre miazăzi, la începutul eclipsei, Soarele se va vedea la 90 spre Est, şi se va afla la altitudinea (înălţimea) de 29,40 deasupra orizontului, la maximul eclipsei se va vedea la 90 spre Vest la altitudinea de 29,50, iar la sfârşitul eclipsei se va afla la 280 spre vest şi va avea latitudinea de 25,60 . Valori foarte apropiate sunt pentru toate localităţile județului Suceava.

Atenţie: O eclipsă de Soare nu trebuie privită cu ochiul liber deoarece poate produce orbirea!

Iată cum descrie cronicarul Miron Costin acest fenomen.

7164 …S-au întunecat Soarele într-acel an la luna lui iunie cu mare groaze, cât pierise soarele cu puţin, nu toată lumina, tocmai amiazăzi; şi mulţi oameni, neştiindu a se feri de o întunecare ca aceea şi privuind la Soare multu, au perdut vedere în toată viaţa lor. (Costin p.250)

Eclipsa pomenită de Miron Costin a fost o eclipsă parţială care s-a produs la 22 iunie 1656.

Pe lângă cazurile de orbire relatate de cronicar, eclipsa a produs si „mare groaze”.

Se relatează că o mare groază a avut loc şi cu ocazia eclipsei din 23 septembrie 1699.

Şi aşa când cei ce plecau din Cameniţa au pornit direct spre graniţa Moldovei, a avut loc o eclipsă de soare. Această întâmplare sau fenomen, a avut o înrâurire atât de mare asupra călătorilor, încât nu se putea explica. Ţipetele şi plânsetele femeilor şi copiilor aminteau parcă de o caravană de judecata de apoi. (Silahdar p.505)

(Oare la actuala eclipsă de Soare care este starea de spirit a cetăţenilor evacuaţi forţat de către ruşi din estul Ucrainei?…)

Pentru a nu ajunge să orbim din curiozitatea de a vedea eclipsa de Soare, trebuie să ne luăm măsuri de protecție după cum urmează:

> instrumentele astronomice trebuie prevăzute cu filtre speciale;

(Atenţie, filtrele se aşează întotdeauna în faţa obiectivului instrumentului, dacă se aşează după ocular se pot supraîncălzi şi distruge, iar astfel se afectează ochiul!)

> pentru privitul cu ochiul se pot utiliza ochelari speciali numiți „ochelari de eclipsă” (unii cititori s-ar putea să mai aibă păstraţi astfel de ochelari de la eclipsa totală din 11 august 1999);

> dacă avem un instrument astronomic sau un binoclu şi nu avem filtru, putem proiecta pe un ecran (o coală albă de hârtie) imaginea dată de instrument sau binoclu.

Pentru ca imaginea sa fie cât mai clară, e bine să aşezăm pe lunetă un paravan care să umbrească ecranul (Fig.5).

De asemenea, putem aşeza luneta sau binoclul pe marginea unui geam deschis şi îndreptat spre Soare. Pentru imagini mai clare, e bine ca geamurile să fie acoperite cu perdele netransparente, ca să nu intre lumina parazită care atenuează calitatea imaginii.

Iată ce nu trebuie să utilizăm pentru observarea unei eclipse:

> sticle afumate sau sticle de sudură, CD-uri, filmele color, filmele alb-negru dacă nu conţin argint, filme medicale pentru radiaţii X cu imagini pe ele, diverse filtre fotografice. Acestea reţin o mare cantitate dintre radiaţiile solare vizibile, dar nu şi pe cele care sunt invizibile de aceea nu pot fi utilizate!

Aparent, utilizarea unor astfel de dispozitive nu pare periculoasă, însă este înşelătoare, deoarece deteriorarea retinei nu doare.

Dacă nu dispunem de niciunul dintre mijloacele amintite mai sus, putem vedea cu ochiul liber aşa-numitele „seceri de eclipsă”. Privind pe sol la umbra unui copac, în mod obişnuit razele solare care trec printre frunze produc mici discuri luminoase. In timpul eclipselor aceste cercuri iau forma unor seceri luminoase, numite „seceri de eclipsă”. Din experienţă proprie, se pot vedea bine secerile de eclipsă sub un umbrar făcut din viţă-de-vie.

Asemenea discuri solare se pot vedea şi prin podurile caselor unde există mici găuri în şindrilă; deci putem vedea secerile de eclipsă si în podurile unor case.

Având în vedere că în judeţul Suceava actuala eclipsă de Soare este mare în comparaţie cu restul teritoriului ţării, ar fi potrivit ca zecile de instrumente astronomice aflate pe la Planetariul sucevean, cluburile copiilor şi la o mulţime de persoane fizice să fie folosite pentru a vedea eclipsa. Următoarele eclipse de Soare vizibile la noi vor fi: eclipsa din 2 august 2027, când discul Soarelui va fi acoperit în proporţie de 40%, şi eclipsa inelară din 1 iunie 2030, când discul Soarelui va fi acoperit în proporţie de 42%.

În încheiere amintim faptul că sute de case din Bucovina sunt ornate cu motivul eclipsei de Soare. Acest simbol este unic în lume şi ar putea fi considerat un brand turistic, vezi fig.6. Din păcate, pe zi ce trece, numărul acestora scade, deoarece unii cetăţeni le acoperă când izolează casele, iar alţii îşi construiesc case noi şi, evident, le demolează pe cele vechi.

Cer senin!

Fig.1 Producerea eclipselor parţiale

Fig.2 Producerea eclipselor totale

Fig. 3 Obturarea discului Soarelui în Europa

Fig.4 Obturarea discului Soarelui la Horodnic de Jos

Fig.5 Observarea eclipsei prin proiecţie cu o lunetă.

Fig.6 Simbolul bucovinean al eclipsei de Soare

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: