Anchete asupra corupţiei din timpul pandemiei

În Anglia şi în alte state europene, inclusiv în UE, organele fiscale, Curţile de Conturi, procurorii au început anchete penale, implicând guverne, firme, responsabili sanitari, decidenţi politici şi finanţatori puşi să gestioneze efectele COVI-19. Prima acuzaţie pică asupra fostului premier francez, Edouard Philippe, convocat pe 24 octombrie în faţa Curţii de Justiţie a Republicii, inculpat pentru posibile nereguli financiare… Suspiciunile sunt aceleaşi pretutindeni: s-au făcut cheltuieli exagerate, multe inutile, fie de teama răspândirii bruşte a bolii şi a înmulţirii deceselor, fie din necunoaşterea evoluţiei unor asemenea molime, nefiind excluse fenomenele incompetenţei, ale corupţiei, ale abuzului.

Ţinând cont că astfel de gripe morbide au fost rare şi întâmplate cu zeci de ani în urmă, experienţe, expertize, date ştiinţifice, comportamentale, sociologice recente… au lipsit, medicii şi responsabilii cu sănătatea populaţiei confruntându-se cu un inamic periculos şi necunoscut, dar şi cu agresivitatea intriganţilor politici: unor şefi de state ticăloşi le-a convenit decesul milioanelor de fiinţe umane ale altor state, considerând că le pot învinge ori slăbi gratuit, fără gloanţe, bombe, tancuri. Exemplul cel mai concludent este al Federaţiei Ruse şi al Chinei, sursele principale ale zvonurilor şi ale teoriilor conspiraţioniste. Lor şi idioţilor utili din fiecare ţară contaminată cu COVID-19 li se pot atribui câteva milioane de victime şi sper ca istoria acestor ticăloşii să iasă cândva la iveală.

România nu putea face excepţie, iar fondurile uriaşe cheltuite în perioada răspândirii masive a virusului pandemic trezesc numeroase semne de întrebare. Partea bună a fost coordonarea şi finanţarea parţială a luptei cu virusul de către UE. Partea proastă este că, deşi legile noastre de protejare a populaţiei de molime erau clare, România, ca şi alte ţări, ca să nu zicem toate, a fost surprinsă complet nepregătită din toate punctele de vedere: doar câţiva medici virusologi specializaţi în acest gen de boli molipsitoare, spitale complet neutilate cu aparate, materiale sanitare, medicamente, fără personal medical adecvat, competent în acest domeniu, fără regulamente precise de mişcare a bolnavilor, fără pregătirea, educarea copiilor, a adulţilor în vederea protejării lor împotriva îmbolnăvirii proprii şi a molipsirii altora.

În aceste condiţii s-a procedat haotic şi riscant: spitalele au devenit ele însele focare de infecţii, personalul medical s-a infectat uneori în masă, cu o morbiditate înspăimântătoare, mulţi doctori şi asistenţi plecând în concediu ori demisionând de frică, salvările, cimitirele făceau cu greu faţă, producătorii de medicamente, aparate şi măşti, izolete nu aveau ce le trebuie, iar distribuitorii acestora au ridicat de sute de ori preţul. Speculanţii locali şi-au luat şi ei partea cu o lăcomie criminală şi o neruşinare crasă, îmbogăţindu-se peste poate, ei şi firmele chinezeşti, apoi indiene. Acum, întreaga încrengătură a afacerilor ticăloase, profiturile uriaşe şi atentatele la sănătatea populaţiei vor trebui verificate, iar profitorii, funcţionarii „generoşi” cu bugetele, cu banii statului, pedepsiţi, căci voracitatea lor va rămâne în istoria ticăloşiilor umane.

Odată cu spitalizarea infectaţilor cu COVID-19 au apărut alte nenorociri: spitalele s-au blocat cu un număr foarte mare de bolnavi contagioşi, motiv pentru care li s-au închis uşile suferinzilor de alte boli, unele grave, în ultimă fază, ceea ce le-a provocat decesul. Din păcate, acelaşi lucru s-a întâmplat cu clinicile de stat şi particulare, cu medicii de familie, obligaţi să presteze munca online la domiciliu. Asta în condiţiile în care numărul celor ce aveau acces la internet şi computer era destul de redus. Toate au contribuit la înmulţirea tragic-alarmantă a victimelor. Evident că este vorba de un management defectuos, iar erorile decidenţilor vor trebui şi ele sancţionate.

Fireşte că nimeni nu a făcut-o cu intenţie, în afara lacomilor bişniţari, motiv pentru care e nevoie de înţelegere şi dreaptă judecată. Însă medicilor şi asistenţilor eroi ar trebui să li se ridice statui în centrele localităţilor.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI