Doar 18% dintre fântânile publice au apă proprie consumului!

> Anul trecut, în judeţul Suceava au fost înregistrate 1.691 de cazuri de boli infecţioase şi parazitare hidrice, ulterior observându-se o tendinţă de scădere a acestora

Din numărul total de probe de apă de fântână analizate în anul 2021, 82% au fost găsite neconforme din punct de vedere microbiologic, se arată în Raportul privind starea mediului pentru anul 2021, al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM). Raportul citează datele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, instituţie conform căreia, în urma analizelor din 24 de localităţi, pe 50 de probe prelevate, s-a concluzionat că 41 sunt necorespunzătoare. De cealaltă parte, s-a evidenţiat că toate cele 50 de probe prelevate şi analizate sunt conforme din punct de vedere chimic. Dată fiind această situaţie, DSP a înştiinţat primăriile în administrarea cărora sunt fântânile publice depistate ca având apă care nu corespunde din punct de vedere chimic şi microbiologic, în vederea curăţării şi dezinfectării acestora. De asemenea, s-a asigurat informarea populaţiei privind potabilitatea apei din fântânile publice, prin aplicarea, la loc vizibil, a unor afişe cu menţiunea „apa nu este bună de băut” sau “apa nu este bună de folosit pentru sugari şi copiii mici”, după caz.

Cea mai importantă patologie hidrică neinfecţioasă este intoxicaţia acută cu nitraţi, denumită methemoglobinemia acută infantilă sau cianoza infantilă (baby blue), după colorarea cianotică a tegumentelor. În principal, responsabilă pentru apariţia bolii este prezenţa în apa de consum a nitraţilor, dar şi a nitriţilor. Boala este o consecinţă a administrării în exces de îngrăşăminte chimice sau naturale, dar şi a depozitării neconforme a gunoiului de grajd, în proximitatea surselor de apă.

Potrivit DSP Suceava, în perioada 2016-2021, în judeţul Suceava nu a fost înregistrat niciun caz de methemoglobinemie acută infantilă.

Raportul privind starea mediului pentru anul 2021 reliefează, de asemenea, că „se observă o tendinţă de scădere a numărului de îmbolnăviri prin boli infecţioase hidrice, în perioada 2014-2021”.

În judeţul Suceava, în anul 2021 a fost înregistrat un total 1.691 de cazuri de boli infecţioase şi parazitare. Este vorba despre 1.190 de cazuri de boală diareică acută, 203 de tuberculoză, 180 de giardia, 97 de hepatita A, 11 de boală Lyme şi câte 5 rotavirus şi meningită virale. Conform sursei citate, focarele de boli transmisibile sunt urmarea „mai degrabă a contaminării alimentelor sau igienei deficitare, decât contaminării apei consumate de către populaţia afectată”.

Print Friendly, PDF & Email

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: