Ion Lungu dezavuează demersurile de mărire a salariilor primarului şi viceprimarilor

> „Am fost folosiţi (…), deoarece nimeni nu ne-a întrebat, iar noi nu am solicitat majorări” arată primarul Sucevei > Lungu a făcut public că are un venit salarial net 13.000 de lei, inclusiv din sporul de proiecte europene, de 25%

 Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, nu se pronunţă pentru majorarea salariilor din administraţia publică locală. Şeful municipalităţii sucevene spune că, deocamdată, nu se ştie dacă Legea salarizării va fi modificată, controversatul act normativ trecut prin Parlament urmând a fi atacat la Curtea Constituţională.

În plus, Lungu ţine să precizeze că pe agenda Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), al cărui vicepreşedinte este, nu au fost niciodată solicitări de majorarea a salariilor pentru primarii de municipii de reşedinţă de judeţ.

Potrivit şefului executivului din Areni, la această dată, în cazul primarilor şi viceprimarilor, dar şi al preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene, „salariile sunt destul de bune”.

De cealaltă parte, Lungu i-a dat ca exemplu pe muncitorii de la Direcţia Administraţiei Pieţelor şi Direcţia Domeniului Public care câştigă mai puţin de 3.000 de lei pe lună, la ei creşterea fiind binevenită.

„Noi, primarii din reşedinţele judeţ, nu am cerut niciodată creşterea salariilor. Într-adevăr, în primării există şi unele categorii de salariaţi care au salarii nete sub 3.000 de lei în mână. Este vorba despre debutanţi, consilieri, referenţi şi muncitori, plătiţi, de la caz la caz, cu 2.300-2.400 de lei net lunar, care, să spunem cinstit, nu este un salariu mare. Însă nu este cazul primarului, viceprimarului, secretarului şi directorilor. Nu aş mai vrea să comentez, dar am fost folosiţi în acest proiect, deoarece nimeni nu ne-a întrebat, iar noi nu am solicitat majorări” a punctat şeful executivului sucevean.

Lungu a reamintit că şi cu alte ocazii a remarcat că mărirea salariilor bugetarilor este anomalie. Aceasta în condiţiile în care „pentru mediul privat nu s-a făcut nimic”, existând o criză a forţei de muncă, ca urmare a faptului că „mulţi pleacă să muncească în Occident”.

Edilul-şef a mai menţionat că se intenţionează formarea de corpuri profesioniste de funcţionari publici, arătând că în primărie postul de arhitect-şef nu este ocupat, tocmai ca urmare a faptului că salariul nu este stimulator.

„Noi vrem să facem performanţă în Primărie şi avem atâtea fonduri europene de atras. Totuşi, chiar şi la început, trebuie prevăzute salarii competitive, astfel încât celor care vin la o carieră să li se dea o şansă, la o perspectivă” a opinat Lungu. Primarul municipiului Suceava şi-a făcut public salariul de bază, de 18.700 de lei, la care se adaugă sporul de lucru cu fonduri europene, de 25%, ajungându-se la 24.300 de lei brut, respectiv la un net de 13.000 de lei. „Am avut salarii şi mai mari. Când eram director la Combinatul de Celuloză şi Hârtie aveam cel mai mare salariu din judeţ” a conchis Ion Lungu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: